Tayland ve Kamboçya arasında çatışma...
Tayland, Kamboçya ordusuna karşı harekete geçmek üzere sınırda bir F-16 savaş uçağı konuşlandırdı.
Kamboçya, savaş uçağıyla iki bomba atıldığını duyurdu.
İki ülke arasında en az altı farklı noktada çatışmalar yaşanıyor.
"ASKERLERİMİZ MEŞRU MÜDAFAA KAPSAMINDA KARŞILIK VERDİ"
Taylandlı askeri yetkili Tümamiral Surasant Kongsiri yaptığı açıklamada, Kamboçya’nın sabah saatlerinde insansız hava araçları (İHA) ve roketatarlarla donatılmış askerlerini sınıra konuşlandırdığını belirtti.
Kongsiri, “Kamboçyalı askerler Tayland birliklerine ateş açtı. Askerlerimiz, meşru müdafaa kapsamında karşılık verdi.” dedi.
CAN KAYBINA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPILMADI
Bölgede tansiyonun yüksek olduğu ve her iki tarafın da sınır boyunca askeri varlığını artırdığı bildiriliyor.
Çatışmaların kesin bilançosuna dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
YETKİLİLERDEN SEYAHAT UYARSI
Yetkililer, sivillerin güvenliği için sınır bölgesinde seyahat edilmemesi yönünde uyarılarda bulundu.
Gelişmeler, bölgesel barış ve istikrar açısından endişeyle izleniyor.

TAYLAND'DA HASTANE HEDEF ALINDI
Tayland Dışişleri Bakanlığı, Kamboçya ordusunun Tayland'da bir hastane de dahil olmak üzere sivillerin yaşadığı bölgeleri hedef alarak saldırılar düzenlediğini ve ölümlere yol açtığını söyledi.
Bakanlık, komşusunu uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal ettiğini söylediği eylemlere son vermeye çağırdı.
"TAYLAND, ÖZ SAVUNMA TEDBİRLERİNİ YOĞUNLAŞTIRMAYA HAZIRDIR"
Bakanlık, yaptığı açıklamada, "Tayland, Kamboçya'nın uluslararası hukuk ve ilkelere uygun olarak Tayland'ın egemenliğine yönelik silahlı saldırı ve ihlallerini sürdürmesi halinde, öz savunma tedbirlerini yoğunlaştırmaya hazırdır" dedi.
TAYLAND VE KAMBOÇYA ARASINDAKİ SINIR GERİLMİ
Güneydoğu Asya bölgesinde yer alan ve 817 kilometrelik sınır telleriyle ayrılan Tayland ile Kamboçya, uzun süredir toprak anlaşmazlığı yaşıyor.
Tayland ile Kamboçya arasındaki sınır anlaşmasının ihlal edilmesi üzerine 28 Mayıs'ta bölgede kısa süreli çatışma yaşanmış, iki ülkenin ordusu, sorunun barışçıl yolla çözüme kavuşturulması konusunda anlaşmaya varmıştı.
Tayland, Kamboçya sınırındaki tüm kontrol noktalarının Bangkok yönetimi tarafından kontrol edileceğini duyurmuştu.
Kamboçya Başbakanı Hun Manet, ülkesinin Tayland ile sınır sorunlarının çözümü için Uluslararası Adalet Divanına (UAD) başvurduklarını bildirmişti.