ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Kongre Merkezi'nde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK), "İİT Üyesi Ülkelerde E-Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi" temasıyla gerçekleşen39. Bakanlar Oturumu Kapanış Programı'na katıldı.

Programdaki konuşmasında, İSEDAK bünyesinde geliştirilen tercihli ticaret sisteminin önemine değinen Yılmaz, sisteme taraf ülkelere yenilerinin eklenmesi doğrultusunda gayret gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Yılmaz, İİT Tahkim Merkezi’nin İstanbul’da faaliyete başlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"İslami İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasındaki ticareti geliştirici çalışmalar devam ediyor"

Geçtiğimiz yıl KOBİ’lerin desteklenmesi kararı doğrultusunda üye ülkelerin ilgili temsilcilerinin bir araya geleceğini belirten Cevdet Yılmaz, helal akreditasyon çalışmaları ve dijital dönüşümle e-ticaret ve e-ihracatın geldiği noktayı aktararak şöyle konuştu:

2025 yılı sonunda ulaşmayı hedeflediğimiz İİT-içi ticaret hacmi ise yüzde 25'tir. Dünya Ticaret Örgütü'nün verilerine göre dijital olarak sunulan hizmetlerin küresel ihracatı 2005 yılından bu yana üç kattan fazla artmış bulunmaktadır. Ayrıca, dijital teknolojilerin 2030 yılına kadar her yıl yüzde 2 oranında ticareti artıracağı tahmin edilmektedir. Küresel ihracat 5,7 trilyon dolara ulaşmıştır. E-ticaret ve e-ihracatı destekliyoruz. Hedefimiz özellikle e-ihracatın ihracata oranını yüzde 10’a çıkartmak. İslami İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasındaki ticareti geliştirici çalışmalar devam ediyor.

"İslam dünyasının durumu hepimizin yüreklerini dağlamaktadır"

Dünyanın içinden geçtiği sancılı ekonomik süreçlerin yanı sıra İslam dünyasının durumu hepimizin yüreklerini dağlamaktadır. Çatısı altında bu toplantıları yaptığımız İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kuruluş gayesinin Kudüs davası olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. İslam dünyası bugün her zamankinden daha fazla birlik içinde olmak ve mazlum Filistin halkını desteklemek durumundadır. Özellikle 7 Ekim'den bu yana işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşananlar artık insanlığın tahammül sınırlarını aşmıştır. Masum sivillerin ölümden kaçmak için son bir umutla sığındıkları hastaneleri, okulları, ibadethaneleri acımasızca bombalamak, kendini savunma hakkıyla açıklanabilir mi? İşgalci bir gücün kendini savunma hakkından bahsetmesi eşyanın tabiatına aykırıdır. Bunu hiçbir şekilde kabul etmemiz mümkün değildir. Açıkça nükleer silah kullanmakla toplumları tehdit edenler uluslararası hukuk önünde hesap vermeyecek mi? İnsanlığa karşı açıkça suç işlenirken elini vicdanına en önce götürmesi gerekenler bizler değil miyiz?

"Buradaki tüm katılımcıları sivil ölümlerine karşı eşit tepki vermeye davet ediyorum"

Buradaki tüm katılımcıları Müslüman, Hristiyan, Yahudi ayırmadan sivil ölümlerine karşı eşit tepki vermeye davet ediyorum. Birilerinin yaptığı gibi insanları dinine göre, etnik kimliğine göre ayırt etmek bizim yaklaşımımız değildir. Onu yapanlar kendileri utansınlar. Tarih önünde kara bir leke olarak bu insanlığın hafızasına işlenmiş olacak. Bölgede ateşkese, daha sonra da iki devletli çözümün tesisi için ortak inisiyatif almaya bütün insanlığı davet ediyoruz. Tırnak içinde insani aralar verip daha sonra insanlık dışı saldırıları daha güçlü bir şekilde gerçekleştirmek hiçbir şekilde yeterli değildir. Başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin ortaya çıkmadan bölgede ve dünyada huzur ve güvenin oluşması mümkün değildir.

"Türkiye insani yardımı sürdürmeye devam edecek"

Türkiye olarak insani ve tıbbi yardımların kesintisiz teminini devam ettirecek, tüm platformlarda ateşkesin sağlanması, ardından köklü siyasi çözümün oluşması için var gücümüzle çalışacağız. Bizlerin gayretleriyle, İslam dünyası dışardan dayatılan tüm sorunlara rağmen dirayetini koruyarak dimdik ayakta kalmaya devam edecektir Hiçbir zaman geleceğe olan umudumuzu yitirmeden çalışmaya devam edeceğiz.

"Türkiye Cumhuriyeti var gücü ile çalışıyor"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konuşmasının sonunda Türkiye Cumhuriyeti'nin var gücü ile çalıştığını, katılımcıları Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yüzyılı içinde İstanbul’da ağırlamaktan büyük onur duyduklarını dile getirdi.

Toplantı gündemi

Yılmaz, toplantının ardından sosyal medya hesabında yayınladığı mesajında iki gün boyunca süren istişarelerin tamamladığını belirterek, toplantı gündemini şöyle hatırlattı:

İİT Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC), İİT Tahkim Merkezi, Helal Akreditasyon Alanındaki Çalışmalar, İİT/İSEDAK Uluslararası Yatırım Fonu, İSEDAK KOBİ Programı, Dijital Dönüşüm Programı ve Altın ve Gayrimenkul Borsaları Projeleri.