Faruk Çelik: Genetik çeşitliliğin yüzde 75'i kayboldu
ensonhaber.com

farukçelik

Yeryüzünde yaklaşık 2 milyar hektarlık alanın, küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 1,5 milyardan fazla nüfusun bu tablodan etkilendiğini bildirdi. Ortalama küresel sıcaklığın 2015 yılında 0,6 santigrat derece arttığını ifade eden , deniz seviyesinin de 10-20 santimetre yükseldiğini bildirdi. Bu nedenle dünyanın bazı bölgelerinin sular altında kaldığını dile getiren Çelik, bazı kesimlerin ise su kıtlığı yaşadığını söyledi.

EN ÇOK TARIMSAL FAALİYETLER ETKİLENİYOR

Su kıtlığı yaşanılan bölgelerde, 2030 yılına kadar 700 milyon kişinin yurtlarından olacağının tahmin edildiğini aktaran Çelik, bu olumsuz gelişmelerden en çok tarımsal faaliyetlerin etkilendiğine dikkati çekti.

GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİN YÜZDE 75'İ YOK OLUYOR

Çelik, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle, 20. yüzyılın başından bu yana tarımsal ürünlerdeki genetik çeşitliliğin yüzde 75'inin yok olduğunu söyledi. Bakan Çelik, tedbir alınmazsa kuraklık sebebiyle mahsullerden alınan verimin yüzde 10-25 düşeceğinin hesaplandığını anlattı.