Ankara'da kırmızı çoraplı Selanik Belediye Başkanı

Ankara'da kırmızı çoraplı Selanik Belediye Başkanı

Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştiren Selanik Belediye Başkanı Boutaris, kırmızı çorapları, elindeki dövme ve kulağındaki küpeyle tüm dikkatleri üzerine çekti.

Türkiye ve Yunanistan Turizm Birlikleri Türk-Yunan Turizm Forumu Rixos Otel'de düzenlendi. İki ülkeden birçok iş adamı bir araya geldi. Selanik Belediye Başkanı Ioannis Boutaris, basın mensuplarıyla buluştu. Boutaris, Osmanlı İmparatorluğu zamanından kalan binaları restore edeceklerini belirterek, Osmanlı Sultanı'nın Yunanistan'da sürgünde olduğu zamanda kaldığı villanın tamir edileceğini ifade etti. Boutaris, Türk yemeklerini sevdiğini belirterek, iki ülke arasındaki baklava polemiğini değerlendirdi.

BEN KENDİMİ TÜRKLERLE KARDEŞ HİSSEDİYORUM

Osmanlı İmparatorluğu'nun Bizans İmparatorluğunun bir devamı olduğunu öne süren Boutaris, Bizans topraklarına daha sonra Türklerin geldiğini ve sistemin devam ettiğini belirtti. Boutaris, "Bizans nasıl çalışmışsa, o şekilde Osmanlı da çalışmış. Ben kendimi Türklerle kardeş sayıyorum, Avrupalılarla ise kendimi ortak görüyorum" dedi.

Ankara'da kırmızı çoraplı Selanik Belediye Başkanı

Osmanlı eserlerinin restorasyonu konusunda Boutaris, "Pazar Hamam denilen o mekanı bir şekilde güzelleştirmek., görünür hale getirmek içi ışıklandırdık. Şehirde bulunan diğer Osmanlı eserleri için de bir programımız mevcut" şeklinde konuştu.

Osmanlı eserlerinin restorasyonu konusunda Boutaris, "Belediye de olsak biz istediğimizi yapamıyoruz. Arkeoloji Müdürlüğü'nden izin almak zorundayız. Arkeoloji Müdürlüğü ile anlaşmış durumdayız. Birçok esere de aydınlatma sistemi uygulanmaktadır" diye konuştu.

Osmanlı camilerinin ibadete açılmasıyla ilgili olarak Boutaris, bunun hükümet ile ilgili bir konu olduğunu söyledi. Boutaris, "Zamanla camiler ibadete açılabilecek. Hükümetin inisiyatifinde olan bir konu" dedi. Belediye olarak restorasyon konusunda bazı düşüncelerinin olduğunu belirten Boutaris, "Bazı iş adamları bizden ön bilgi almış durumdalar. Ekonomik kriz zamanında bu tür girişimler iş adamları için fırsat sayılır" şeklinde konuştu.

Boutaris, Selanik'in 2014'ten itibaren Gençler için Avrupa Başkenti olacağını belirterek, yıl boyunca çeşitli gösterilerin olacağını belirtti.

BAKAN ÇELİK'E SELANİK'TEN KIRMIZI ÇORAPLI MİSAFİR

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris'i kabul etti. Selanik'teki Atatürk Evi Projesi'nin gündeme geldiği görüşmede Yunan Belediye Başkanının kırmızı çorapları, kulağındaki küpe ve parmaklarındaki dövmeler dikkat çekti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiren Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris'i makamında kabul etti. Kabul sırasında ise Yannis Boutaris'in kırmızı çorapları dikkat çekti. Ayrıca Boutaris'in parmaklarındaki dövmeler ve kulağındaki küpe de gözlerden kaçmadı.
Kabulde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Selanik Belediye Başkanı'nın Türkiye'nin dostu bir belediye başkanı olduğunu söyleyerek, "Oradaki Türk ve Osmanlı eserlerine gösterdiği hassasiyete her zaman teşekkür ediyoruz" dedi. Selanik'teki Atatürk Evi Projesi'nin tamamlandığını ve Nisan ayında açılışının yapılacağını söyleyen Çelik, "Hem Yunan hükümeti hem Sayın Belediye Başkanı bu projeye büyük destek verdiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz hatırasının bizim tarihsel mirasımızın bir parçası olan bu eve hem grek Yunanistan hükümeti, Yunanistan Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve Selanik Belediyesi'nin gösterdiği bu ilgiye çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türk ve Yunan uluslarının birbirine yakın ve dost bir millet olduğunu söyleyerek, Selanik'teki Atatürk Evi'nin ise iki ülke arasındaki ortak kültürel miras bakımındın büyük önem taşıdığını söyledi. Çelik ayrıca "Sayın Belediye Başkanı'ndan dileğim odur; Atatürk'ün evinin yakınında Selanik Belediyesi tarafından düzenlenen meydanın 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk Meydanı' olarak adlandırılmasını da kendilerinden istiyoruz. Bu dileğimiz yerine gelirse çok mutlu olacağız" dedi.

"TOPÇU KIŞLASI'NI YENİDEN CANLANDIRMA SÜRECİ BAŞLAYACAKTIR"

Bakan Ömer Çelik, açıklamalarının ardından ise gazetecilerin sorularını cevapladı. Çelik, Topçu Kışlası ile ilgili bir soru üzerine, "Şimdi orada galeriler, sergi salonları, sanat salonları olacak. Bunun yanı sıra insanların oradaki ihtiyaçlarını karşılamak için kafe, resteurant gibi unsurlar da olacak. Dolayısıyla daha önceki kurul kararını bazı basın-yayın organları kurulun reddetmesi gibi sunuyor, reddedilmiş bir şey değil. Kurulun yeni talepleri vardı, o talepler İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusunda yerine geldiğini görünce biz, yüksek kurulumuz bunu onayladı. iyi bir proje olacak" diye konuştu.

Çelik, Topçu Kışlası ile ilgili olarak "Oradaki tarihsel mirası yeniden dirilten ve o alanı kurtaran bir çalışma olarak biz buna kıymet veriyoruz. Bizim yüksek kurulumuzdan geçmiştir. Ve artık bundan sonra inşa süreci, yeniden canlandırma süreci başlayacaktır" bilgisini verdi.