Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Moloz yığınlarının temizliği sırasında toplum sağlığını tehdit edebilecek durumlar yaşanabiliyor.

Enkaz bölgesinde asbest tehlikesi

Ensonhaber canlı yayınına katılan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Profesör Celalettin Kocatürk, asbest tehlikesinin yol açabileceği hastalıkları ve alınması gereken önlemleri sıraladı.

Kocatürk, yer altında olan ve son depremlerle birlikte açığa çıkma ihtimali bulunan birtakım toksik gazların varlığına değindi.

"O bölgede yaşayan insanlar bilirler"

Bunlar içinde akciğer sağlığını en çok ilgilendiren gazın Radon gazı olduğunu dile getiren Kocatürk, söz konusu gazın akciğer kanseri için sigaradan sonraki en tehlikeli gaz olduğunu belirtti ve asbest tehlikesine dikkati çekti:

Asıl önemli tehlikelerden bir tanesi asbest. Bu bir mineral. O bölgede yaşayan insanlar bilirler. Sıvalarda ve boyalarda zamanla çok kullanılmıştır. Çünkü çok dayanıklı bir malzeme. Bunun dışında sanayide de çok kullanılmıştır. En temelinde çimento var. O çimentonun içerisinde bile asbest var.

Hastalıklar konusunda uyardı

Moloz yığınları kaldırılırken ortaya çıkan tozun aynı zamanda asbest içerdiğine işaret eden Kocatürk, "Solunduğu zaman 10 ila 50 yıl arasında geçen süre sonrasında akciğer zarı kanseri veya akciğer kanseri yapabiliyor." uyarısında bulundu.

Profesör Kocatürk, söz konusu riskin, solunan miktara ve zamana bağlı olarak arttığını da söyledi.

Önlemleri sıraladı

Konuşmasının devamında, enkaz bölgesinde uygun kıyafetlerin giyilmesi gerektiğinin altını çizen Celalettin Kocatürk, asbestin yol açabileceği diğer hastalıklardan ve alınması gereken önlemlerden bahsetti.