Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti. Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye çıkardı.. Kuruluş Türkiye'nin kredi notunu bir basamak yükselterek BB+'dan BBB-'ye çıkardı. Görünüm ise durağanda kaldı. Kuruluştan yapılan açıklamada not artırımında mali dengelerdeki iyileşmenin etkili olduğu belirtildi. Açıklamada "Türkiye'nin kredi görünümü şoklara karşı daha dayanıklı hale geldi" denildi.

ALİ BABACAN'DAN İLK YORUM

Not kararı sonrası Ekonomiden Sorumlu Bakan Ali Babacan, "Not artışı geç de olsa yerinde bir karar. Karar piyasa göstergeleri ile kredi notumuz arasındaki farkı bir miktar azaltmıştır' diye değerlendird.

SEPET KUR İNİŞE GEÇTİ

Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir düzeye çekilmesiyle sepet kur 2.0325'e indi. Fitch, 8 Kasım'da İstanbul'da 'Türkiye'nin not görünümü' konferansı düzenleyecek. Konferansa Türkiye'den de sorumlu olan Fitch Avrupa ve Ortadoğu Başanalisti Ed Parker da katılacak. 10 Ekim'de duyurusu yapılan bu konferans not artırım beklentisine yol açmış ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarihinin en yüksek seviyelerini görmüştü.

BORSA REKORA KOŞUYOR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 endeksi 2. seansa Fitch'in Türkiye'nin notunu ''yatırım yapılabilir'' seviyeye yükseltmesinin ardından 1.334,71 puanlık yükselişle tarihi zirve olan 73.147,61 puandan başladı. İlk seansı 71.812,90 puandan kapatan İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 1,86 değer kazanırken, önceki gün kapanışına göre ise 1.725 puan ve yüzde 2,42 oranında yükseliş kaydetti. Analistler endeksin 73.000 direncinin üzerinde tutunması durumunda alışların etkisini devam ettirebileceğini ancak ilk etapta kar satışlarının beklenmesi gerektiğini belirtiyor. Gelmesi muhtemel kar satışlarında endeksin 72.000 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağının takip edilmesi gerektiğini kaydeden analistler, bu seviyenin altında satış baskısının artabileceğini tahmin ediyor.

PEKİ NOT NE ANLAMA GELİYOR?

Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir düzeye çıkmasının yılda 10 milyar dolar ek yatırım getireceği hesaplanıyor.

AVRUPA EKONOMİSİ ZORDAYKEN GELEN NOT

Son 10 yılda Türkiye'ye not verirken cimri davranan kredi derecelendirme kuruluşunun bu kararı ekonomide daha da büyük canlanmalara neden olacak. Avrupa ekonomileri büyük bir kriz içerisindeyken Türkiye'nin notunun arttırılması ve Türkiye'nin yatırım yapılabilir düzeyde olduğunun ifade edilmesi önemli bir gelişme.

ÇAĞLAYAN "FİTCH YİNE FİTCHLİĞİNİ YAPTI" DEMİŞTİ

ABD'li kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in analisti Ed Parker'ın geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisine ve ülke kredi notuna ilişkin olumsuz yöndeki açıklamaları dün finans piyasalarında adeta şok etkisi yaratmıştı. Bunun ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan Fitch'e sert yanıt gelmişti. Bakan Çağlayan, "Fitch yine 'Fitch'liğini yapmış" diyerek 'notçu' kuruluşa sert çıkmıştı.