İstanbul barajlarında düşüş yeniden başladı: Aralık ayındaki yağış yetmedi

Kentte kurak geçen sonbaharın ardından yağışlarla bir süre yükselişe geçen barajlardaki doluluk oranları yeniden düşüşe geçti. İSKİ verilerine göre baraj doluluk oranı yüzde 17,88 olarak kayıtlara geçti. Bu oranın, son 10 yılda Aralık aylarında yapılan ölçümler arasında en düşük seviye olduğu belirtildi.

  • İstanbul barajlarındaki doluluk oranı, Aralık ayındaki yetersiz yağışların ardından yüzde 17,88'e düştü.
  • Bu oran, son 10 yılın Aralık ayları içinde en düşük seviye olarak kaydedildi.
  • Özellikle Terkos, Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranları kritik seviyelere indi.

İstanbul'da bahar ve yaz aylarının kurak geçmesinin ardından sonbahar aylarında da beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle barajlardaki doluluk oranları, kritik seviyelere gerilemişti.

Son günlerde etkili olan yağmurlarla birlikte barajlarda kısmi bir artış yaşanmıştı.

DOLULUK ORANLARI YÜZDE 17,88 OLARAK ÖLÇÜLDÜ

İSKİ verilerine göre 7 Aralık 2025'te yüzde 17,12 olarak ölçülen doluluk oranı, 8 Aralık'ta 17,66'ya, 9 Aralık'ta 17,81'e, 10 Aralık’ta ise 17,91'e yükseldi.

Ancak yağışların azalmasıyla birlikte doluluk oranı yeniden düşüşe geçti ve bugün yüzde 17,88 olarak ölçüldü.

SON 10 YILIN EN DÜŞÜK ARALIK DEĞERİ

İSKİ tarafından yapılan ölçümlerde yüzde 17,88'lik doluluk oranının, Aralık ayları baz alındığında son 10 yılın en düşük seviyesi olduğu belirtildi.

Geçen yıl Aralık ayında İstanbul barajlarının doluluk oranı yüzde 40,23 olarak ölçülmüştü.

2018 yılının Aralık ayında ise bu oran yüzde 69,16 seviyesindeydi.

TERKOS BARAJI'NDA SU ÇEKİLDİ, TEKNELER KARAYA OTURDU

İstanbul'un en büyük barajlarından biri olan Terkos Baraj Gölü'nde de doluluk oranı yüzde 19,01'e kadar geriledi.

Baraj havzasında daha önce suyla kaplı olan alanların kuruduğu, bazı teknelerin ise demir attıkları noktada sudan onlarca metre uzakta, balçık çamur içinde kaldığı görüldü.

BAZI BARAJLARDA DOLULUK ORANLARI KRİTİK SEVİYELERDE

Bölgedeki son durum havadan görüntülendi.

Öte yandan İstanbul'un kuzeyinde bulunan bazı barajlarda doluluk oranları, kritik seviyelere indi.

Kazandere Barajı'nda doluluk oranı yüzde 1,91, Papuçdere Barajı'nda ise yüzde 2,57 olarak ölçüldü.

İSTANBUL'UN BARAJLARINDA DOLULUK ORANLARI SIRALANDI

ÖMERLİ: yüzde 16,25

DARLIK: yüzde 28,37

ELMALI: yüzde 53,54

TERKOS: yüzde 19,01

ALİBEYKÖY: yüzde 12,59

BÜYÜKÇEKMECE: yüzde 17,21

SAZLIDERE: yüzde 15,76

ISTARNACALAR: yüzde 29,64

KAZANDERE: yüzde 1,91

PAPUÇDERE: yüzde 2,57