HTC Türkiye'nin selfie analizini yaptı

SELFİE

HTC ve Somare Türkiye'de çekilen selfielerin analizini yapmak için bir araştırma yaptı. Araştırmada Instagram'da selfie etiketiyle paylaşılan 70 bin fotoğraftan 3 bin 500'ü analistler tarafından incelendi.

Araştırmaya göre Türkiye’de erkeklerin selfieye olan ilgisi ön plana çıkarken, en güler yüzlü selfielerin Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi’nden paylaşıldığı ortaya çıktı.

ERKEKLER DAHA FAZLA SELFİE ÇEKTİ

Genelde selfielerin ağırlıklı olarak iç mekânlarda çekildiği, çekenlerin de güler yüzlü ve özenli olduğu görülen araştırmada, Türkiye’de erkeklerin de en az kadınlar kadar selfie-sever oldukları ortaya çıktı. Selfie çekenlerin yüzde 49’unu erkekler, yüzde 38’ini kadınlar, yüzde 13’ünü ise hem kadın hem de erkeklerin ortak olduğu selfieler oluşturdu. Buna göre erkekler son üç ayda kadınlara göre yüzde 11 daha çok selfie çekti.

SELFİELER ARKADAŞLA ÇEKİLDİ

Birlikte çekilen selfieler içinde en çok arkadaşlarla birlikte olanların paylaşıldığı ortaya çıktı. Birlikte olan selfielerin yüzde 48’i arkadaşlarla çekilirken, yüzde 26’sı sevgiliyle, yüzde 23’ü ise aileyle çekildi.

SEVGİLİYLE SELFİE DE BİR NUMARA MARMARA BÖLGESİ

Toplam selfieler içinde sevgiliyle çekilen selfielerin oranı yüzde 3’te kalırken, sevgiliyle en çok selfie paylaşılan bölge yüzde 5 ile Marmara Bölgesi, sevgiliyle en az selfie paylaşılan bölge ise yüzde 1 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu.

HTC Türkiye'nin selfie analizini yaptı

SELFİELERİN YÜZDE 66'SI İÇ MEKANDA

Araştırmada incelenen selfielerin yüzde 66 oranında iç mekânda yüzde 34 oranında ise dış mekânda çekildiği gözlemlendi. Selfielerin yüzde 96’sının manzarasız, ancak yüzde 4’ünün bir manzaranın önünde olduğu görüldü.

MANZARALI SELFİELER KARADENİZ'DE

Manzaralı selfieler her ne kadar az olsa da en çok manzaralı selfie paylaşılan bölge ise yeşilin binbir tonuyla bezenmiş dağlarıyla Karadeniz oldu. Karadeniz Bölgesi yüzde 9 oranında manzaralı selfieleriyle birinci olurken, Marmara ve Güneydoğu bölgeleri yüzde 7 ile ikinciliği paylaştılar.

KADINLARDAN SEKSİ SELFİELER

Erkeklerin paylaştıkları selfielerin kadınlarınkine göre daha çok manzaralı dış mekânlarda ve arkadaşlarıyla birlikte olduğu ortaya çıktı. Kadınların ise daha çok iç mekânda, özenli ve tüm vücudu kapsayan selfieler paylaştığı görüldü. Kadınlar erkeklere oranla 12 kat fazla seksi nitelikte selfie fotoğraf paylaşırken, bu konuda daha çekingen olduğu görülen erkeklerin sadece yüzde 1’i seksi özelliklere sahip selfieleri sosyal medyada paylaştı.

ERKEKLER SELFİEDE DAHA AZ GÜLÜYOR

Erkeklerin yüzde 8’i manzaralı selfie çekerken, bu oran kadınlarda yüzde 3’te kaldı. Gülümseyen selfielerde ise kadınlar erkekleri geride bıraktı. Kadınların yüzde 56’sı selfielerde gülümserken, bu oran erkeklerde yüzde 47’de kaldı. Grup halindeki selfielerde ise insanların tek selfielere oranla daha çok gülümsediği görüldü.

SELFİELER TEK ÇEKİLİYOR

Araştırmada tekli selfielerin birden fazla kişinin bulunduğu selfielere oranla daha çok olduğu görüldü. Araştırma dahilinde tekli selfielerin oranı yüzde 59 olurken, çoklu selfielerin oranı ise yüzde 41 oldu.

GÜLER YÜZLÜ SELFİELER

Araştırmaya göre en güler yüzlü selfieler Güneydoğu ve Ege bölgesinden, en doğallar ise Doğu Anadolu’dan çıktı.

En somurtkan selfieler ise İç Anadolu, Marmara ve Akdeniz’den çıktı. Güneydoğuluların selfielerinde yüzde 66 oranında, Egelilerin ise yüzde 60 oranında gülümsediği görüldü

SELFİEYE ÖZENEN BÖLGE

En çok özenerek selfie çeken bölge yüzde 65 oranıyla Marmara olurken, en az özenen bölge ise yüzde 46 ile Karadeniz oldu.