2 kez oy kullandığını iddia eden kadın İzmir’de gözaltına alındı
İHA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kendisine ait sosyal medya hesabından birden fazla kez oy kullanırken çektirdiği fotoğrafları paylaşan kadın hakkında açıklama yaptı.

2 kez oy kullandığını iddia eden kadın İzmir’de gözaltına alındı

EVRAKTA SAHTECİLİKTEN GÖZALTI

Söz konusu fotoğrafların paylaşılmasıyla mükerrer oy kullanıldığına dair intiba oluşturulduğu ve kamuoyunda vatandaşların yoğun tepkisine neden olduğu belirtilen açıklamada, "Belçika’da yaşadığı bildirilen Şengül E. isimli şahıs hakkında Yüksek Seçim Kurulunun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına hitaben yapmış olduğu 'ilgilinin çift kimlik taşıyıp taşımadığının araştırılması istemli' suç duyurusu üzerine Başsavcılığımız tarafından 298 sayılı Kanun’a muhalefet/resmi evrakta sahtecilik suçlarından soruşturma başlatılarak, şüpheli şahıs hakkında gözaltı kararı verilmekle yürütülen çalışmalar neticesinde şüpheli şahıs İzmir Selçuk’ta gözaltına alınmıştır." denildi.

5 YILA KADAR HAPİSLE YARGILANABİLİR

Konuyla ilgili konuşan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) Sadi Güven; "Aynı isimli ancak farklı kimlikleri taşıyan kişilerin olduğunu gördük, ana baba adlarından. Ancak aynı şahsın kendi fotoğrafını paylaştığını görünce bunu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığıyla paylaştık. İlgili şahıs İzmir'de gözaltına alındı. Hala tahkikat devam ediyor. Seçim iş ve işlemleriyle ilgili yapılacak her türlü yolsuzluğun karşısında olacağız. Yasa 5 yıla kadar hapis cezasını öngörüyor. Hakkı olmayanların oy kullanması veya başkası adına, başkasına ilişkin kimliklerle oy kullanan şahısların 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağına ilişkin çok açık yasa maddesi var. Biz bunun takipçisi olacağız ve bu tür suistimallerle karşılaşıldığında veya seçim iş ve işlemlerine yönelik engellemelerle karşılaşıldığında şiddetli bir şekilde cezalandırılması için ilgili savcılıklara ihbarda bulunacağız. Dün de bu kişiyle ilgili ihbarda bulunduk ve İzmir'de gözaltına alındı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmaya devam ediyor." şeklinde konuştu.

2 kez oy kullandığını iddia eden kadın 5 yılla yargılanabilir VİDEO


BAKAN'DAN AÇIKLAMA: ANKARA'YA GETİRİLDİ

Adalet Bakanı Abdulhamit konu hakkında Şengül E'ın gözaltına alınarak Ankara’ya getirildiğini söyledi.

Kadının daha sonra "Şaka yaptım" beyanında bulunduğunu hatırlatan Gül, "Türkiye’de seçim güvenliği tüm tedbirleri ile yürürlüğe konulmuştur. Bütün seçimler, hukuk çerçevesinde, yargı gözetiminde yapılmaktadır. Adı geçen kişinin kendisinin beyanı ve basına yansıyan ’mükerrer oy kullandım’ ifadeleri yer aldı. Sonra 'Şaka yaptım' dedi. Şaka mı olduğu, gerçek mi olduğu savcılık tarafından yapılan soruşturma sonucunda anlaşılacak. Kaldı ki böyle meselelerde şaka da olmaz. Bu basına yansıyınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı re'sen bir soruşturma başlatmıştır. İlgili dün akşam yakalanmış. İzmir Savcılığımızın da soruşturma süreci vardı. Bu sabah itibariyle Ankara’ya getirilmiş, gözaltına alınmıştır. Soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılmaktadır. Bu eylemin olup olmadığı, olduysa ne şekilde olduğu soruşturmada anlaşılacak, belirlenecektir. Örgütlü bir eylem midir, yoksa evrakta sahtecilik anlamında bir seçim suçu mudur, tüm boyutları ile soruşturma devam etmektedir." dedi.

SEÇİM SUÇLARI UYARISI

Bakan Gül, seçim suçları ile ilgili de uyarılarda bulunarak, "Herkesi uyarıyorum. Seçim suçları çok ağır müeyyideler gerektirmektedir. Telefonla oyunu çekme, gönderme, aleni başkasının yerine oy kullanma, bunlar çok büyük bir suçtur. Bu konuda hiç bir şekilde bunlara tevessül etmemelerini, aksi takdirde büyük cezalar alınacağını hatırlatmak isterim." ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)