Casper'dan sendikalaşmaya izin yok

Casper'dan sendikalaşmaya izin yok

Bilgisayar firması Casper, işçilerinin Birleşik Metal-İş Sendikası'da örgütlenmesi ve sendikanın yasal olarak toplu sözleşme hakkı kazanmasına karşı hukuk tanımaz bir tutum aldı. Şirket, sendika üyesi iki işçiyi de işten çıkardı.

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklama şöyle:

Casper'da Sendikalaşma Hakkına Tahammülsüzlük

Casper'ın adı, bilgisayar sektöründe yaptığı atılımlarla, hacmini büyütmesiyle gündeme geldi. Onu, televizyon reklamlarında sıkça görüyoruz. Kimimiz evimizde, kimimiz işyerinde kullanıyoruz.

Yine Casper' in adı, sektörde işe 40 metrekarelik bir ofiste başlayıp, 2007 yılında devlet erkanının da katıldığı görkemli bir törenle açılışının yapıldığı Ümraniye'deki 40 milyon dolarlık üretim tesisi ile gündeme gelmişti.

Bugünlerde ise Casper, o birçoğumuzun kullandığı bilgisayarları üreten, servisini, satışını, teslimatını yapan ve desteğini veren işçilerin sendikalaşma hakkını tanımaması ile gündeme gelecek.

Casper'da çalışanların büyük çoğunluğu sendikamız Birleşik Metal-İş'e üye oldular. Çoğunluğun üyeliğini sağlayan sendikamız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na "toplu iş sözleşmesi" için yetki başvurusunda bulundu. Bakanlık yaptığı incelemenin ardından Casper işyerinde toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini 26 Ocak 2011 tarihinde sendikamıza verdi.

Sendikaya üye oldukları için, işten çıkarıldılar

Sendikamızın işyerinde yetkiyi aldığını öğrenen işyeri yönetimi, sendikalaşmayı engellemek için 2 üyemizi işten çıkardı.

Yetki tespiti geldiği günden itibaren işyeri yönetimiyle birçok kez görüşme talebinde bulunmamıza rağmen, yanıt alınamadı. İşyeri yönetiminin diyalogdan kaçan tavrı, sonuçta işçilerin işten atılmasına kadar vardı.

Casper'ı Casper yapan, İstanbul/Mecidiyeköy'deki 40 metrekarelik küçük bir ofisten, milyonlarca dolar yatırım yapabilen, bir o kadar ciroya ulaşabilen bir şirket haline gelmesini sağlayan, o küçücük ofisten buyana alınteri döken çalışanlardır. Şimdi Casper, çalışanlarını, sırf sendikaya üye oldukları için işten çıkarmaya kalkmaktadır.

Müşterinin hakları var ama çalışanların yok mu?

Casper müşterisine ürettiği bilgisayarları "senin hayatın senin teknolojin" diye pazarlamaktadır. Peki bu bilgisayarları üreten işçisine ne demektedir? "Senin hayatın, senin hakların beni ilgilendirmez" mi?

Sendikamız başta atılan işçiler olmak üzere, tüm üyelerimizin haklarını sonuna kadar koruyacaktır. Casper çalışanlarının iradesinin arkasında durmaya devam edecektir.