Kılıçdaroğlu: Dünyada böyle faiz yok

Kılıçdaroğlu: Dünyada böyle faiz yok

Meclis Genel Kurulu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri başladı. 2013 bütçesine ilişkin sunuş konuşması yapan Maliye Bakanı Şimşek'in konuşmasını BDP eş başkanı Gültan Kışanak ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin konuşması izledi. Ardından Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı.

Kılıçdaroğlu: Dünyada böyle faiz yok

'NEDEN GERİYE GİDİYORUZ'

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, 'Dünyanın en pahalı benzinini kullanan ikinci ülkeyiz. Diğer ülkeler yüzde 33 avantajla başlıyor. Polonyalı yüzde 12 daha avantajlı. Sayın Başbakan ve ekibinin kullandığı bir cümle var 2023'e rekorla gireceğiz. Biz 1987 yılında 14. büyük ekonomiydik. Şimdi 17. büyük ekonomiyiz. Neden geriye gidiyoruz? Siz rakiplerinizi de kıyaslayacaksınız. Kimin döneminde geriledik.' diye sordu.

Meclis'te bütçe maratonu başladı

'EKONOMİ SOĞUTULUYOR'

Cari açığa vurgu yapan Kılıçdaroğlu 'Geliyorum cari açık konusuna. Türkiye 2011'de en yüksek cari açığı veren ikinci ülke oldu. Bu ekonomik politika ile bu cari açıkla bu tren yürümüyor diyorlar. Ekonomi şimdi soğutuluyor. Bir ülke üretmeden tüketiyorsa hasar görür.' dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları

'BUNA TEFECİ EKONOMİSİ DENİR'

'Dışarıdan sıcak para geliyor durumumuz iyiyiz diyorlar. Bir ingiliz bankacı 1 milyon dolarını Türkiye'de değerlendirseydi bir ayda 200 bin dolar gelir elde ediyor. Bir esnaf bu parayı kazanabiliyor mu, esnafta dolar ne arar.

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan İngiliz bankacı örneği

Kılıçdaroğlu: Dünyada böyle faiz yok

'TÜRKİYE BÜTÇESİNDEN ÖDENEN FAİZ'

1979'dan 2003'e kadar Türkiye'nin bütçesinden ödenen faiz 134 milyar. 2003-2012 arasına 450 milyar lira faiz ödemişiz. 450 milyar lirayı kimin parasıyla ödediniz. Buna ne denir tefeci ekonomisi denir.

'BU ADAMLAR TÜRKİYE'Yİ SEVMESİN DE KİM SEVSİN'

Londra'da oturan adam kazanıyor. 2011'in Aralık ayında İMKB'ye 1 milyar dolar gönderen birisi 3 Aralık 2012'de 1 milyon 544 bin dolar elde ediyor. Hangi sanayici kazanır? Sıcak para spekülatörlerine para gönderiyorlar. Aynı bankacı bu parayı Rusya'ya gönderseydi 93 bin dolar kazanacaktı. Bu adamlar Türkiye'yi sevmesin de kim sevsin?