Nobel ödüllü Gabriel Garcia Marquez’in kişisel arşivi
ensonhaber.com

ABD'de Teksas Üniversitesi'ne bağlı Harry Ransom Merkezi, Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez'in 27 bin sayfalık arşivinin yaklaşık yarısını internet üzerinden 2017 yılında olarak ücretsiz yayınladı. Ünlü yazar, 1982'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü almaya hak kazanmıştı.

Üniversiteden yapılan açıklamada, 87 yaşında hayatını kaybeden yazarın metin, fotoğraf, mektup ve notlardan oluşan 27 bin sayfalık arşivinin tamamının da internette İngilizce ve ve İspanyolca yayınlanmasının planlandığını duyurdu.

"GABO..."

García Márquez ülkesinde "Gabo" diye anılıyor ve büyük itibar görüyor.

New York Times gazetesi, Garcia Marquez'in çalışmalarının telif haklarının koruma altında olması nedeniyle, bu girişimin alışılmışın dışında bir durum oluşturduğuna işaret etti. Yazarın ünlü takma adına göndermede bulunan Harry Ransom Center Direktörü Steve Enniss, "Arşive herkesin ulaşmasına olanak sağlayan ve bunu Gabo'nun dünyadaki tüm okuyucularına yeni bir hizmet olarak gören ailesine de teşekkür borçluyuz.” diye konuştu.

"EN BÜYÜK KOLOMBİYALI"

2014'teki ölümünün ardından Marquez için Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, "Gelmiş geçmiş en en büyük Kolombiyalı” ifadesini kullanmıştı. Sihirli gerçekçilikteki ustalığıyla tanınan Marquez, özellikle "Yüzyıllık Yanlızlık” ve "Kolera Günlerinde Aşk” romanlarıyla uluslararası şöhret kazandı.

GAZETECİLİKLE BAŞLAYAN EDEBİYAT HAYATI

Garcia Marquez, kariyerine gazeteci olarak başladı ve hem Kolombiyalı hem de yabancı siyasetçileri kınama konusunda hiçbir zaman çekingen davranmadı. Vahşi kapitalizmi ateşli bir biçimde eleştiren Garcia Marquez, hayatı boyunca ABD hükümetlerinin yayılmacı politikalarına da karşı çıktı.

EN ÖNEMLİ YAZAR VURGUSU

1950'li yıllarda ABD'ye giden, ardından da Meksika'ya yerleşen Garcia Marquez'in daha sonra ABD'ye girmesine 30 yıl boyunca izin verilmedi. Bu yasağa gerekçe olarak ise ünlü yazarın Kolombiya Komünist Partisi ile olan bağları gösterildi.

Garcia Marquez, buna karşın ironik bir şekilde ABD eski Başkanı Bill Clinton tarafından "William Faulkner’in ölümünden bu yana çeşitli dillerde kitapları yayımlanan en önemli yazar." olarak tanımlanmıştı.