Türkiye'nin 9 kültür bombası

Türkiye'nin 9 kültür bombası

Ülkemizde geçmiş dönemlerde dünya çapındaki yıldızlar örnek alınır, onların stilleri taklit edilirdi. Ancak son yıllarda birçok alanda hızlı bir büyüme eğilimi içine giren Türkiye, müzik, sinema ve sanat alanında da önemli bir mesafe kat etti. Eserleriyle Türkiye sınırlarını aşan birçok isim, dünya yıldızlarıyla yarışır hale geldi.

Milliyet Pazar'dan Mehmet Tez de dünyayı etkileyen Türkiye'nin 9 kültür bombasını yazdı.

İşte Türkiye'nin kültür bombası 9 isim;

İbo: En önemli silah. Orta ve uzun menzilde Ortadoğu ve Arap coğrafyasını vurmakta kullanılabilir. Zaten kendisi şu anda belli bir etki yaratmış durumda. Fas'tan, Tunus'tan Irak'a, İran'a kadar etkili menzile sahip (Kazablanka'da tezgahçı gariban Berber satıcılar İbo kasetleri satıyordu, kişisel gözlem). Şu anda Türk kültürünü, yaşam tarzını, inşaatçılarımızın daha fazla AVM yapmasını sağlayacak füzemiz olabilir.

Tarkan: Batı'yı vurma silahımız olabilirdi ancak menzili Balkanlar, Azerbaycan, arasındaki coğrafyada etkili. Viyana'dan öteye zor. Burası zaten doğal sınır. Tarkan belli bir bölgede etkisini gösteren nitelikli füzelerimizden. Ancak Rusya konserlerinde bu etkisini Kuzey steplerine kadar genişletebileceğinin sinyallerini vermişti.

Müslüm Baba: Özellikle alt sınıfları ele geçirmede faydalı olabilen bir silahımız. Kısa vadede isyankar, uzun vadede kapitalist yapan bize özgü bir güç. Kültürel kimlik sıkıntısı yaşanan memleketlerde parça tesirli etkili olur. E onlardan çok var çevrede...

İsmail YK: Gerek giyim kuşamı, gerek şarkıları ve özellikle de, gözümle gördüm Erbil'de, saçıyla etkili. Avrupa'nın dört bir yanındaki gurbetçi nesiller, Ortadoğu'nun ve Afrika'nın varoş gençleri ona hayran. Bu coğrafyalarda konserleri hınca hınç doluyor. İsmail YK genç nesil üzerindeki en etkili menzile sahip füzemiz.

Fatih Akın: Türk-Alman ortak yapımı bu silahımız Avrupa'daki entelektüel camialarda etkili. Kimi zaman resmi görüşle ters düşen yan etkilere sahip olsa da memleket insanını popülerleştiren bir yanı da var. Etkisi uzun vadeli.

Orhan Pamuk: Entelektüel camialarda önemli etkileri olabilen, menzili bütün dünyaya yayılan değerli bir silahımız. Bazı öngörülemeyen yan etkileri yüzünden sevmeyeni çok. Kimilerince faydadan çok zarar getiren bir füze olduğu düşünüldü. Ancak dünyadaki en tanınmış füzemiz olabilir.

Selda Bağcan: Yeni nesil indie ve alternatif müzik camiasının önde gelen isimlerinden bazılarını derin etkisi altına alan, sesi ve tarzı çokça övüle bir değerli konvansiyonel silahımız. Dar bir çevrede tanınan ancak sirayet ettiği bünyelerde derin etkiler yaratabilen bir özel füze.

Polat Alemdar ve arkadaşları: Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar'da etkili füze. Bu coğrafyadaki atıl erkek gücünü harekete geçirmede kullanılabilir.

Kıvanç Tatlıtuğ: Balkanlar'dan İran'a, Rusya'ya, Ortadoğu'dan Arap yarımadasının uzak metropollerine kadar etkisi tartışılmayan füzemiz. Polat Alemdar ve Memati isimli füzelerin sirayet edemediği ortamlarda sonuç veriyor. "Baklava" özelliğiyle kadınlar üzerinde saykodelik etkiler yarattığına dair bulgulara ulaşıldı.

Daha çok kültür bombası demek daha fazla güç demek. Savaşma kültür üret.