Teknoloji gelişti: Hasarlı araçlar artık daha zor tamir ediliyor
ensonhaber.com

Son yıllarda otomobil endüstrisindeki hızlı teknolojik gelişmeler, hasarlı araçların tamir süreçlerini ciddi şekilde etkiliyor ve uzmanlık gerektiren yeni zorlukları beraberinde getiriyor.

Otomobillerdeki ileri teknolojik özellikler, mekanik ve elektronik bileşenlerin entegrasyonunu artırarak, onarımları daha karmaşık hale getirmeye başladı.

Geleneksel mekanik tamiratların yerini, bilgisayar tabanlı sistemler, sensörler ve karmaşık yazılımlar almış durumda.

Araçlardaki gelişmiş güvenlik, konfor ve sürüş destek sistemleri, tamirat süreçlerini daha fazla uzatıyor.

Artık tamirleri daha masraflı

Amerikan Otomotiv Birliği’nin (AAA) yaptığı açıklamaya göre, artık tamirler daha masraflı hale geldi.

Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, güvenlik özellikleriyle donatılmış araçlar en hafif kazalarda bile büyük masraflar çıkarabiliyor.

Çeşitli faktörlerin göz önünde bulundurulduğu hesaplamalara göre, sensör ve kameraların değişimi ve kalibrasyonu dahil tamir masrafları yüzde 37 daha pahalı oluyor.

Yeni otomobillerde yasal zorunluluk hâline gelen acil durum frenleri ve bunu sağlayan sensörler de en basit çarpışmanın ardından tamir edilmek zorunda.

Masraflı ama çok avantajlı

Teknolojik gelişmelerin getirdiği bu zorluklarla birlikte, aynı zamanda otomobillerin güvenliği, sürüş konforu ve yakıt verimliliği gibi avantajlar da artıyor.

Bu nedenle, sektördeki profesyonellerin ve atölyelerin, teknolojik değişimlere hızla adapte olmaları ve bu gelişmeleri avantaja çevirebilmeleri oldukça önemli.