Evrenin oluşumunun en detaylı simülasyonu - İzle

Evrenin oluşumunun en detaylı simülasyonu - İzle

Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bir grup bilimadamının yaptığı bilgisayar simülasyonu, ilk galaksilerin, gizemli karanlık maddenin çevresinde nasıl şekillendiğini gösteriyor.

Evrenin oluşumunun en detaylı simülasyonu

EVREN'İN EN DETAYLI SİMÜLASYONU

Simülasyonun, Evren'in neyden yapıldığına ve nasıl işlediğine ilişkin teorilerin sınanmasını sağlaması beklenirken, galaksi oluşumu konusunda dünyanın önde gelen isimlerinden, California Teknoloji Enstitüsü'nde görevli Profesör Richard Ellis, simülasyonu, "Efsanevi" olarak tanımladı.

Simülasyon, gerçeğine çarpıcı biçimde benzeyen bir Evren önerirken, bu sanal Evren'in yaratılması için muazzam bir programlama gücü kullanıldı.

SÜPER BİLGİSAYARLARLA SİMÜLE EDİLDİ

Sıradan bir dizüstü bilgisayarın, sözkonusu simülasyonu oynatmasının yaklaşık 2 bin yıl alacağı belirtildi. Son model süper bilgisayarlar ve "Arepo" adı verilen akıllı yazılım sistemi sayesinde araştırmacıların üç ayda bu işin üstesinden geldikleri kaydedildi.

KARANLIK MADDE NASIL YAYILDI

Simülasyon, başlangıçta kozmologların "karanlık madde" olarak adlandırdığı gizemli maddenin, kozmik bir ağacın dallarına benzeyen tellerinin, uzay boşluğunda boydan boya yayıldığını gösteriyor.

Milyonlarca yıl geçtikten sonra, karanlık madde kümeleniyor ve ilk galaksilerin tohumlarını oluşturmak üzere yoğunlaşıyor.

Daha sonra bir dizi dehşet verici patlamanın da meydana geldiği kaotik bir dönem yaşanıyor. Bu dönem, yıldızların ve galaksilerin oluşumunu düzene sokuyor ve en sonunda etrafımızda gördüğümüze benzer bir Evren ortaya çıkıyor.

KARANLIK MADDEDEN OLUŞAN GÖRÜNÜR MADDE

Araştırmanın liderliğini yapan, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Mark Vogelsberger'e göre, simülasyon, mevcut kozmoloji teorilerinin birçoğunu destekliyor.

İlk kez karanlık maddeden vücut bulan görünür maddeyi gözler önüne seren simülasyonun, ayrıca Evren'in süregelen ivmesine güç sağlayan bir diğer gizemli kuvvet olan karanlık enerji hakkında daha fazla şey öğrenilmesine yardımcı olması bekleniyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA), 2020 yılında Evren'in ivmesini ölçmek için "Euclid" aracını uzaya göndermeyi planladığı biliniyor.