100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson
Özel İçerik

Harley Davidson’ın yılan hikâyesine dönen motosiklet üretim serüveni; pek çok başarı örneği gibi oldukça vahim başlayıp, mutlu sonla biten bir süreç. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında,  ABD bir dönem, motosiklet üreticileri furyası yaşadı ve bu girişimlerden sadece biri hayatta kaldı: Harley Davidson.

Harley Davidson, dünyanın en ünlü motosiklet markası olmasının yanında kuşkusuz bir yaşam biçimi. Peki bu ikonik markanın arkasındaki vizyonerler kimlerdi?

KURUCULARIN ARKA PERDESİ

Çoğu kişi, markanın muhtemelen Harley ve ortağı Davidson adında bir adam tarafından kurulduğunu tahmin ederdi ki, bu yalan sayılmaz. Fakat daha doğru bir deyişle Harley Davidson, William Harley ve üç Davidson kardeş tarafından kurulmuştu: Arthur, William ve Walter.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

BİSİKLET YETMEDİ; MOTOSİKLET ÜRETTİLER

O dönem her çocuk gibi Davidson kardeşler de bisiklete biniyor, sokaklarda turluyorlardı. Bu iki tekerleğin ne kadar ileri gidebileceğini merak etmiş olmalılar ki;  bisikletle çok ilgili olan William, 15 yaşında Milwaukee merkezli bir bisiklet fabrikasında işe başladı. Bir motorlu bisiklet inşa etmek için orijinal fikrin, William Harley'den geldiği ortaya çıktı. Bu yüzden markaya soy isimlerinin verilmesi gerektiği konusunda hemfikirdi.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

İLK GİRİŞİMLERDE BAŞARI SAĞLANAMADI

Harley ve Davidson, 1903'te ilk motosikletlerini üretip sattıklarında, ülke genelinde ortaya çıkan birçok küçük motosiklet markasından biriydi. Reitwagen motorunun üretilmesinin ardından Amerikalı girişimciler, daha kapsamlı ve daha donanımlı bir motor üretebilmeye çalıştılar. Birçok deneme yapılmış olsa da hiçbirinden başarı sağlanamadı.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

HARLEY VE WİLLİAM KAFA KAFAYA VERİP ÇALIŞTILAR

Harley Davidson 1907 yılında kuruldu, William Davidson, resmen iki erkek kardeşi ve Harley'le birlikte güçlerini birleştirdi. Milwaukee'de köklerini kuran Harley Davidson, çalışanları işe almaya başladı ve on yılın sonunda, 45 derecelik hava soğutmalı V-Twin imzasını kullanarak ilk motorunu üretti.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

Henüz 21 yaşında olan genç William Harley'ın, bisikletlere monte edilebilecek bir tasarımı mevcuttu. Ancak bunu nasıl gerçekleştirebileceği konusunda hiçbir fikri yoktu.

1900'lü yıllarda, elektrikli üretim araçları küçük parçalar için mevcut değildi. Bu sebeple, bazı parçalar büyük benzinli makinelerde üretilirken bazıları ise demir yolu atölyelerinde gizlice bir araya getiriliyordu.

William Harley ve Arthur Davidson, otomobil almaya parası yetmeyen insanlar için at yerine kullanabilecekleri, tek silindirli motosikletler üretmeye başladı. İlk motosiklet, okul arkadaşları Henry Meyer'a 200 dolar gibi bir fiyata satıldı.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

YÜKSELİŞ İÇİN HAZIRDILAR

İki arkadaşın 2 yıl süren yoğun çalışmalarının ardından, 1903 yılında ilk motorlarını üretebildiler. Yine 1903 yılı içerisinde, soy isimlerinin birleşimi olan Harley Davidson adındaki atölyelerini kurdular. Fakat ilk tasarımları hayal ettikleri gibi olmamıştı. Onlar çok daha profesyonel ve ikonik bir model istiyordu. Motorun gücüne yoğunlaşmaya başladılar. Yeni tasarımlarında, arka tekerleklere daha fazla gücün binmesini sağlayacak sistemi geliştirdiler.

1904 yılında ilk Harley Davidson bayisi olan C.H Lang of Chicago, üretilen ilk Harley'lerden birini sattı. Bu model 1906 yılında The Silent Grey Fellow ismini aldı. Tarihler 4 Temmuz 1905’i gösterdiğinde ise, Bağımsızlık Günü kapsamında düzenlenen motosiklet yarışının birincisi Harley Davidson oldu. İşte bu başarı, Harley modasını başlatan olaydı.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

HARLEY DAVIDSON BAR AND SHİELD LOGOSU

Artık firmayı temsil edecek, insanların baktıklarında karşısındakinin bir Harley Davidson olduğunu anlayacakları, bir simgeye gereksinim duyulmaya başlandı. Günümüzde Harley Davidson'ların ayırt edici özelliklerinden biri olan 'Bar and Shield' logosu, bu kurumsallaşma arayışlarının bir sonucu olarak 1910 yılında doğdu.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

MOTOSİKLETTE DEVRİM YAPTILAR

Motor şirketi 1907 yılında kurulduğunda, Arthur, sekreter ve genel satış müdürü olarak görev yapıyordu. Yeni satıcılar bulmak ve bayi ağını kurmak için dünyayı dolaşmaya başlayan gençler, yavaş yavaş ses getirmeye başlamışlardı.

Markanın logosu olan “Bar and Shield” ise 1910 senesinde kullanılmaya başlandı. Birinci Dünya Savaşı'nda Amerikan ordusunun da yer almasıyla beraber, şirket bir anda olağanüstü sayıda sipariş almaya başlamıştı. Polis teşkilatı tarafından kullanılmasıyla birlikte, şirket ani bir yükselişe geçti.  Savaş süresince 15 bin civarında motosiklet üretilip, Amerikan ordusuna verildi. Dünyanın en büyük motor üreticisi haline gelen Harley Davidson, senede 28 bin motor satışı yapabiliyordu.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

ATILAN TARİHİ ADIMLAR

1903: William Harley ve Davidson kardeşler (Walter ve Arthur) ilk motorsikletlerini, Wisconsin Milwaukee'de ürettiler.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

1905 : 4 Temmuz'da, bir HD motosiklet, Chicago'daki 15 millik yarışı 19:02 süreyle kazandı. Milwaukee'de, ilk tam zamanlı çalışan işe alındı.

1906 : 28 x 80 metrelik yeni fabrika, sonradan Juneau Avenue ismini alan Chesnut St. arsasına inşa edildi. Personel sayısı altı tam zamanlı çalışana yükseldi. Aynı zamanda, ilk motosiklet kataloğu şirket tarafından üretildi ve "Silent Gray Fellow" lakabı ilk kez kullanıldı.

1909: Harley-Davidson ilk V-twin motorunu tanıttı. 49.5 kübik inçlik motosiklet, yedi beygirlik güç üretiyordu.

1910 : Meşhur "Bar & Shield" logosu ilk kez kullanıldı. Bir yıl sonra Birleşik Devletler Patent Ofisi'nde marka haline geldi.

1914 : Sepetli motosikletler, Harley Davidson alıcıları için hazır hale geldi. Debriyaj ve fren pedalları, F-head tek silindir ve çift silindir modeller için sunuldu.

1916 : Hayranları, dünyanın en uzun sürekli yayınına sahip olan motosiklet dergisini dünyaya sundu.

1919 : 37 kübik inçlik zıt çift silindirli Sport model tanıtıldı ve deniz aşırı ülkelerde büyük popülerlik kazandı.

1920 : 1920 yılında Harley Davidson, dünyanın en büyük motosiklet üreticisiydi. Yeni Harley Davidson motosikletler, dünya çapında 67 ülkede 2 binden fazla bayiden satın alınabiliyordu.

1922 : İlk 74 kübik inçlik V-twin motor, JD ve FD modelleri üzerinde tanıtıldı. Harley Davidson bayileri artık 68 ülkede bulunuyordu.

1935 : Harley Davidson'un planları, araçları, kalıpları ve makineleri Japonya'nın Sankyo Şirketine lisanslamasıyla, Japon motosiklet sanayisi kuruldu. Sonuç Rikuo motosiklet oldu.

1937 : İlk WL modelleri üretildi. Joe Petrali, modifiye edilmiş 61 kübik inçlik üstten valfli Harley Davidson motosikleti ile 136.183 mph olan kara hız rekorunu kırdı.

1941–45: Harley-Davidson, II. Dünya Savaşı sırasında ABD Ordusu ve müttefikleri tarafından kullanılmak üzere 90 binden fazla motosiklet üretti.

1949 : Hidrolik ön çatallar ilk kez yeni Hydra-Glide modellerinde ortaya çıktı.

1953 : Harley Davidson, 50. yıl dönümünü stille kutladı. Şirketi bu zamanlara getiren motor için bir 'V' resmeden, üstündeki barda 'Harley-Davidson', üstünde ve altında '50 years—american made' yazan, çekici bir amblem yapıldı.

1957: XL Sportster modeli tanıtıldı. Motosiklet camiası, Sportster® adındaki yeni motosikletle tanıştı.

1958 : İlk hidrolik arka fren ve yeni arka süspansiyon, yeni Duo-Glide Big Twin modellerinde görüldü.

1961 : Sprint modeli tanıtıldı.

1965: Bu model Harley-Davidson'un halka açık ilk teklifiydi.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

2000 : FXSTD Softail® Deuce®, sürücülerin ve motosiklet medyasının zevkine sunuldu.

2001: Harley Davidson'un ilk kez sıvı soğutmalı motoruyla donatılmış V-Rod piyasaya sürüldü.

2002 : Yeni Buell® Firebolt® sahneye çıktı.

2003: Motor Company, 100’üncü yılını dünya çapında bir doğum günü kutlamasıyla kutladı.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson

BÜYÜK BİR BAŞARI HİKAYESİ

Harley Davidson, bugün hala devam eden en büyük motosiklet olaylarının da arkasında duruyor. Belki de Harley Davidson Motor Company'nin başarısının sırrı, dört kurucunun da gerçek motosiklet meraklıları olduğuydu.

100 yıllık başarı öyküsü: Harley Davidson