Ağar F tipini beğenmedi güvenli cezaevi arıyor

Ağar F tipini beğenmedi güvenli cezaevi arıyor

Ankara Başsavcılığı, Mehmet Ağar'ın 5 yıllık hapis cezasının infazı için yakalama emri çıkardı. Ağar ise bakanlıkla irtibata geçip "Kaçmayacağım, güvenli cezaevi istiyorum" dedi

Ankara Başsavcılığı, Mehmet Ağar hakkında, Susurluk davasından aldığı 5 yıl hapis cezasının infazı için yakalama emri çıkardı. F tipi cezaevinde, "hedef olurum" diyerek kalmak istemeyen Ağar, Adalet Bakanlığı ile görüşerek uygun cezaevi gösterilmesi talebinde bulundu. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin Ağar hakkındaki 5 yıl hapis cezasının ardından karar, İnfaz Savcılığı'na ulaştırdı. Savcılık, bekletmeksizin ve herhangi bir davette bulunmaksızın yakalama ve arama emri çıkardı.

GÜVENLİ CEZAEVİ BULUN TESLİM OLACAK

Bu arada F tipi cezaevine konulmak istemeyen Mehmet Ağar avukatı aracılığıyla Adalet Bakanlığı ile temasa geçti. Avukat Abdülkadir Toluç, yaptığı açıklamada, Ağar'ın kaçmayacağını ve teslim olacağını ancak Adalet Bakanlığı'ndan güvenli bir cezaevi beklediğini söyledi. Avukat Toluç, "Mehmet Ağar terör örgütlerinin hedefinde bir isim. Bunun için güvenlik önemli. Adalet Bakanlığı'ndan bir cezaevi belirlemelerini bekliyoruz. Daha sonra Mehmet Ağar teslim olacaktır" dedi.

BODRUM'DA YAŞAYAN AİLESİNE YAKIN OLSUN

Avukatlar Bodrum'da yaşayan ailesine yakın, yüksek güvenlikli bir cezaevine girmek istediğini iletti. Bakanlık yetkilileri de Ağar'ın F tipi cezaevleri yerine “yüksek güvenlikli” başka bir cezaevine de konulabileceğini belirtti.

F TİPİ ŞART DEĞİL

Adalet Bakanlığı yetkilileri de "cezaevi arayışı" bilgisini doğruladı. Yetkililer, bu konuda henüz bir karar verilmediğini, F tipi cezaevine konulmasının şart olmadığını belirttiler. Ağar, yüksek güvenlikli cezaevi bulunan bir ilde polise, savcılığa ya da doğrudan cezaevine teslim olduğu taktirde o ildeki E veya L tipi cezaevinin yüksek güvenlikli bölümüne konulacak. Ağar bu süreçte havaalanı gibi bir yerde yakalanırsa geçici olarak o havaalanın bulunduğu yerdeki ilçe cezaevine konulduktan sonra bakanlığın belirleyeceği cezaevine nakledilecek.

NEDEN 2 YIL TARTIŞMASI

Ağar hakkındaki karar onandıktan sonra cezasının 4'te 3'ünü mü yoksa 5'te 2'sini mi çekeceği tartışmaları başladı. 4'te 3'ünü çekeceği yani 3 yıl 9 ay cezaevinde kalacağını savunanlar, Terörle Mücadele Kanunu'nun 17'nci maddesi ve bu maddenin atıf yaptığı Ceza İnfaz Yasası'nın 107/4 maddesini gerekçe gösterdi. Ancak bu her iki madde de sırasıyla 2006 ve 2004'te değişti. Cezayı onayan Yargıtay kaynaklarına göre de Ağar'ın suçu bu tarihlerden önce olduğu için o dönemde yürürlükte bulunan İnfaz Yasası hükmü uygulanacak. Bu nedenle de cezası 5'te 2 yani yaklaşık 2 yıl infaz edilecek. İnfaz süresinin teknik hesaplanma yöntemine göre bu sürenin 2 yıl 2 gün olabileceği belirtiliyor.