Almanya Cumhurbaşkanı 1915'e soykırım dedi
DHA

Joachim Gauck

Almanya adına 1915 olaylarıyla ilgili resmi düzeyde ilk kez “soykırım" sözünü kullanan Gauck, yarın Alman Parlamentosu'nda açıklanması beklenen ortak metinde olduğu gibi "Ermenilerin kaderi, 20'nci yüzyılın korkunç izlerini taşıdığı kitlesel kıyım, etnik temizlik, tehcir ve soykırımlar tarihine örnek teşkil etmektedir" ifadesini kullandı.

"FAİLLERİN ÇOCUKLARINA SUÇ İSNAT EDİLEMEZ"

"Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermeni halkı bir soykırıma benzer dinamikle kurban düştü" diyerek konuşmasına devam eden Gauck, yapılan anma ile bugün yaşayanları suçlama gibi bir düşüncenin olmadığını belirtti. Gauck, “Faillerin çocuklarına suç isnat edilemez. Ancak, kurbanların yakınlarının da tarihi olayların tanınmasını bekleme hakkı vardır" dedi.

"KİMSENİN GERÇEKLERDEN KORKMASINA GEREK YOK"

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin ölümünde ülkesinin de sorumluluğuna dikkati çeken Gauck, Almanya'nın sorumluluğunun ya da varsa suçunun tespit edilmesinin kendileri için bir zorunluluk olduğunu söyledi.
Gauck, Hitler'in 1939'da Polanya'yı işgal ederken, "Bugün kim Ermenileri yok edilmesini konuşuyor?" diye sorarak başladığını da hatırlattı.

Türkiye ve Ermenistan arasında bir yakınlaşmanın kendilerini sevindireceğini de kaydeden Gauck, "Kimsenin gerçeklerden korkmasına gerek yok" dedi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)