Anadolu Ajansı'nda neler oluyor

Anadolu Ajansı'nda neler oluyor

ENSONHABER.com / ÖZEL Anadolu Ajansı'nda neler oluyor? Anadolu Ajansı'da çalışanlara baskı yapıldığı, emekliliğe zorlandığı, mesai saatlerinin değiştiği yönündeki iddialar medya dünyasının son tartışma konususu.. Peki Türkiye'deki tek sendikalı basın kuruluşu olan AA'da neler oluyor?

ÖZEL RAPORU ENSONHABER ELE GEÇİRDİ

Ankara'nın en ÖZEL KALEMİ Başbakanlık için hazırlanan Anadolu Ajansı raporunu ele geçirdi. Rapor AA'nın nasıl bir çiftliğe döndüğünün de kanıtı..

EMEKLİLİK İDDİALARININ ARKASINDA NE VAR

534 Basın sigortalı, 106 İdari kadrolu, 46 Hizmet alımı, Toplam 686, personelle çalışan kurum, 37 ülkede 68 çalışanıyla temsil ediliyor durumda.. Sorun aslında kurumun hantallanmış yapısından kaynaklanıyor. Yeni yönetimin bu hantal yapıya müdahalesi kurumda rahatsızlığa neden oldu.. Son bir hafta içinde 70 kişinin emekliliğe zorlandığı yönündeki iddiaların arkasında aslında görünenin dışında bir durum var..

TAZMİNAT + İHBAR TAZMİNATI ALMAK İSTİYORLAR

Anadolu Ajansı'nda emekliliği gelmiş kişi sayısını 115. Bu kişilerin kuruma yıllık maliyeti yaklaşık 20 Milyon TL.. 115 kişinin tümü emekli olursa ödenecek kıdem tazminatı miktarı ise 38 Milyon TL.. Kişi başı ödenecek kıdem tazminatı dudak uçuklatan cinsten.. Ajans 300.000 (üç yüzbin)-950.000 TL (dokuz yüz elli bin) arası kıdem tazminatı ödüyor.. Tabi hepsi bu kadar değil.. Bundan tatmin olmayan köylü kurnazı elemanlar emekli olmamak için direniyorlar.. Kurumundan kendilerini attırmak istiyor. Bu sayede kıdem tazminatlarına ek olarak 100 Bin(yüz bin) TL ihbar tazminatı almak istiyorlar.

KURUMDAKİ HANTAL YAPI

• Dünyada en yüksek kıdem tazminatı ödeyen kurum.

• Türkiye'deki tek sendikalı basın kuruluşu.

• Sendikaya ayda 45 bin TL yılda 540 Bin TL ödeniyor.

• Bir kişiyi çalışmadığı halde işte atmak neredeyse imkansızlaştırılmış.

• Ödenen maaşlar ve tazminatlar Türkiye'de hiçbir kurumda bulunmuyor. • Gazetecilik özelliği olmadığı halde torpille kuruma alınan çok sayıda basın sigortalı çalışan var.

• Kurum içinde idare boşluğundan dolayı dokunulmaz derebeylikler ve gruplar oluşmuş.

• Her yıl yaklaşık 600 civarında yanlış haberler nedeniyle düzeltme ve iptal yayınlanıyor. Bunların bir kısmı siyasi krize neden oluyor ancak hiçbir soruşturma açılmamış.

• Yedekleme sistemi kurulamadığı için yangında tüm değerli arşiv yok olmayla karşı karşıya.

• İstanbul'daki ajans binası için “orta şiddette bir depremde yıkılacak” raporu bulunuyor acil taşınması gerek.

• Ankara'daki merkez bina ajans hizmetlerine yetmiyor. • Pazarlama ekibi yetersiz, tahsilatlar yapılamıyor.

• Abonelerinin yüzde 80 İstanbul'da ancak İstanbul'da pazarlama ya da abone elamanı yok.

• Ajansın haber ve görsel malzemeleri izinsiz kullanılıyor, çalınıyor yasal takipler yetersiz

• Yurt dışı abonesi bulunmuyor ve bir pazarlama ağı yok.

PEKİ SENDİKA NEDEN EYLEM YAPIYOR

AA'nın yeni yönetimi daha önce imzalanan toplu iş sözleşmesinden dolayı buna aykırı bir işlem zaten yapamaz. Kurum emekliliği gelmiş kişilerin yıllık 20 milyon maliyetini düşürmek için kendilerinden fedakarlık istedi. Sendika da 50 kişilik bir kontejanı onayladı. Ancak adaletli olması için herkesin emekli olması istenince Sendika Başkanı Ercan İpekçi ve diğer yöneticilerin de emekliliği gündeme geldi. Bu yüzden sendika eylem kararı aldı.

İŞE GELMEDEN MAAŞ ALIYORLARDI

Emekli oldukları takdirde ortalama 400 bin tl tazminat alacaklar. Ancak aylık maaşları 12.000 tl den aşağı düşeceği için daha uzun yıllar çalışmak istiyorlar. Kurumda dokunulmaz bir sendikalı grup vardı bunlar işe gelmeden maaş alıp siyasi çalışmalar yapıyorlardı. Bunlardan mesai devamlılığı istendi.

600 TL TATİL PARASI

Yılda 45 gün, haftada 2 gün izin kullanıyorlar, günde 8 saat çalışıyorlar ve 1 saat fazla çalışırlarsa ekstra ücret alıyorlar. İzine çıkarken 600 TL tatil parası veriliyor. Şehir dışına sürekli gönderilemiyor, yurt dışına isterse atanabiliyor. Ajansta ne yeni bir mesai düzenlemesi yapıldı ne de ekstra bir yük getirildi. Ajans sadece habercilik yapmaya başladı.