Başçı faiz konusunu Erdoğan'a Fisher eğrisiyle anlattı

Başçı faiz konusunu Erdoğan'a Fisher eğrisiyle anlattı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün Bakanlar Kurulu'na sunum yaparak, son dönemde gündeme gelen faiz tartışmasında tablo ve grafiklerle kendini savundu.

ERDOĞAN'DAN YANIT

Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kuşkusuz en çok merak edilen konu, Erdoğan'ın Erdem Başçı'nın sunumuna yönelik düşünceleriydi. Burada sunuma ilişkin sorular üzerine konuşan Başbakan, "Başçı'nın faiz konusundaki yaklaşımını olumlu bulmuyorum. Faiz düşerse enflasyon düşer." dedi.

ERDOĞAN'A DOĞRUDAN YANIT

Başçı'nın sunumda yer verdiği "Fisher eğrisi" kendini savunurken en güçlü argümanı oldu. Başçı böylelikle 'hızlı ve yüksek oranlı faiz indirimleri yapılması halinde' olabilecekler konusunda, Başbakan Erdoğan'a doğrudan bir yanıt verdi.

Başçı faiz konusunu Erdoğan'a Fisher eğrisiyle anlattı

GRAFİK NEYİ ANLATIYOR?

Grafikte dikey eksen faiz oranları, yatay eksen enflasyon oranlarını gösteriyor. "A" noktası enflasyon hedefini, "B" noktası ise bir ekonomik şok öncesinden mevcut durumu gösteriyor. Bir şok nedeniyle enflasyon "C" noktasına çıkıyor.

Senaryo çalışmasına göre Merkez Bankası bu şoka karşı bir tepki vermez ve kısa vadeli faizler sabit bırakılırsa ülke "D" noktasına yani hem daha yüksek enflasyon hem de daha yüksek faiz noktasına gidiyor. Ancak tıpkı Ocak ayındaki 5 puanlık faiz artışı gibi şok bir faiz artışı yaptığı durumda (önden yüklemeli sıkılaştırma) enflasyondaki artış duruyor. Ardından ölçülü faiz indirimine gidildiğinde hem faizler düşüyor hem de enflasyon hedefe dönüyor. Ancak, Başbakan Erdoğan 'ın istediği gibi sert faiz indirimi yapılırsa enflasyon yüksek seviyede kalmaya devam ediyor.

Bu grafikle Başçı, şok faiz artırımından sonra ölçülü faiz indirimi yapılması gerektiği fikrini savundu.

Özetle, Erdem Başçı doğrudan son tartışmalara odaklı bir sunum hazırlayarak, Bakanlar Kurulu'na sunduğu ve mevcut para politikasını savundu.

BAŞKANIN MAAŞI YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Ekonomik gidişatı etkileyebilecek olan faiz kararı MB Başkanı Erdem Başçı'nın ile Banka Meclis Üyeleri ve Denetleme Kurulu'nun maaşlarını da gündeme getirdi. Buna göre Merkez Bankası Başkanı 45 bin 831 TL ile Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan bile fazla maaş alıyor. Başkana maaş, tazminat, harcırah, temsil ağırlama, araç ve lojman gideri olarak toplam yıllık 540 bin TL ödeme yapılıyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ 2 MİLYON TL

Merkez Bankası Başkanı ayrıca emekli olduğunda ise aylık Merkez Bankası Vakfı'ndan ister aylık 30 bin TL emekli maaşı alacak isterse de 2 milyon TL emekli ikramiyesi alabilecek.