Deprem bölgesinde HİPOTERMİ tehlikesi! Hipotermi nedir ve neden olur? İşte belirtileri ve tedavi yöntemleri

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili birden yoğun bir şekilde etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremler, olumsuz hava şartları sebebiyle tehdit oluşturuyor.

Yoğun kar yağış ve düşen sıcaklıklar, yıkılan binaların ardından enkaz altında kalan vatandaşlar için tehlike saçıyor. Saatler ilerledikçe yardım bekleyen binlerce vatandaşın vücut ısıları düşmeye başladı.

Enkaz altında kalan vatandaşların vücut ısılarının düşmesiyle hipotermi tehlikesi ortaya çıktı. Peki hipotermi nedir ve neden olur? İşte hipotermi belirtileri ve tedavi yöntemleri…

Hipotermi nedir ve neden olur?

Hipotermi insanlarda vücut ısısının 35 °C’nin altına düşmesine denir. Sanılanın aksine hipotermiya bir hastalık değildir. Genellikle yağmur, rüzgâr, kar veya soğuk suya maruz kalma gibi faktörler tarafından tetiklenir.

Belirtiler sıcaklığa bağlıdır. Hafif hipotermiyada şiddetli titreme görülürken sıcaklığın daha fazla düşmesi ile orta derecede hipotermiyada titreme durur ve zihinsel karışıklık artar. Şiddetli hipotermiya başlangıcında paradoksal soyunma yaşanabilir, hipotermik kişi bilincini kaybeder ve kalp durması riski artar.

Hipotermi belirtileri nelerdir?

· Titreme (vücut sıcaklığı düştükçe titreme azalabilir ya da tamamen durabilir)

· Konuşma bozukluğu veya mırıldanma

· Yavaş veya sığ (yüzeysel) solunum

· Zayıf nabız

· Beceriksizlik veya koordinasyon eksikliği

· Uyuşukluk veya enerji eksikliği

· Uykuya meyil veya hafıza kaybı

· Bilinç kaybı veya

· Parlak kırmızı, soğuk cilt (bebeklerde)

Hipotermi nasıl olur?

1- Erken Hipotermi: Vücut ısısı 37-35 derece arasında olur. Belirtileri titreme kol ve bacaklarda soğukluk, el ve ayaklarda morarma ve çarpıntı.

2- Hafif Hipotermi: Vücut ısısı 35-32,2 derece arasında. Belirtileri bilinç bulanıklığı, çevrenin farkına varamama ( zamanı- mekanı- kişileri karıştırma veya tanıyamama), soluk alışverişinin hızlanması.

3- Orta Hipotermi: Vücut ısısı 32,2-28 derece arasında. Bilinç iyice bulanır ve uyku haline geçilir. Kalp ritm bozuklukları başlar.

4- Ağır Hipotermi: Vücut ısısı 28 derece altındadır. Kişi koma haline geçer. Refleksler tamamen kaybolur. Kalp çalışması iyice bozulur, kalp ve solunum durması meydana gelir.

5- Donma: Vücut ısısının 27 derecenin altında olur. Ağır hipotermi başlığı altında değerlendirilebilir. El, ayak, burun gibi bölgesel ısı düşüklüğüne ise Frostbite denir. Dokular donup sertleşerek beyaz, sarı-beyaz veya mavi beyaz renge döner.

Hipotermi tedavisi ve ilk yardım

· Özellikle çevreye ilgisizlik veya zihinsel karışıklık gibi ileri hipotermi belirtileri varsa derhal 112 numaralı acil çağrı merkezi aranmalıdır.

· Hasta ile konuşularak ya da hafifçe sarsarak bilinci kontrol edilmelidir.

· Bilinç kaybı durumunda solunum ve dolaşım yani nabzı ​​kontrol etmek gerekir. Gerekliyse kalp masajı ve suni solunuma başlanmalıdır.

· Eğer mümkünse hasta sıcak bir ortama taşınmalıdır.

· Hasta için sıcak bir ortam temin edilemiyorsa hastayı rüzgar ve soğuktan korumak için önlem alınmalıdır. Özellikle baş ve boyun bölgesi sıcak tutulmaya çalışılmalıdır.

· Hasta yerde yatıyorsa, battaniye ya da benzeri başka birşey kullanarak yer ile teması engellenmelidir.

Hasta sıcak bir ortama taşındıktan sonra;

· Üzerindeki kıyafetler ıslaksa çıkarılmalı, yerlerine kuru olanları giydirilmelidir.

· Etkilenen kişi, vücudun göğüs, boyun ve kasık gibi orta bölgelerinden ve başın üstünden sıcak havluyla yavaşça ısıtılmalıdır.

· Hastanın bilinci açıksa sıcak, şekerli ve alkolsüz içecekler içirmek iyi olacaktır.

· Acil yardım ekibi gelinceye kadar hastanın yanından ayrılmamak ve sık sık solunum, dolaşım ve bilincini kontrol etmek çok önemlidir.