Bugüne kadar keşfedilen en uzak uzay nesnesi: Ultima Thule
ensonhaber.com

NASA'nın New Horizons adlı uzay aracı, şimdilerde Güneş sisteminin en uzak nesnesini keşfediyor. Yeni yılın ilk gününde veriler toplamaya başlayan araç, Ultima Thule adlı bir uzay nesnesini inceliyor. Dünya'dan yaklaşık 6.6 milyar kilometre uzaklıkta olan Ultima Thule, bir uzay aracı tarafından bugüne kadar keşfedilen en uzak nesne olma özelliğini taşıyor. Bilim insanları, bu nesneyi yakından inceleyerek Güneş sisteminin oluşumu hakkında bilgi toplamaya çalışacak.

ultima thule

2006'DAN BERİ UZAYDA

New Horizons uzay aracı, Ocak 2006'dan bu yana Güneş sisteminde ilerliyor. Şubat 2007'de Jüpiter'i geçtikten sonra bir yer çekimi artışına maruz kalan araç, ardından 2015 yılında Plüton ve uydularından veri toplamak için 6 ay zaman harcadı. Daha sonra Neptün'ün ötesindeki soğuk ve buzlu nesneleri invelemek için Kulper Kuşağı'na ulaştı.

New Horizons uzay aracı, 1 Ocak 2019'da sabahın erken saatlerinde Ultima Thule'a ulaştı. Ultima Thule uçuşu, nesnenin Dünya'dan uzaklığı nedeniyle, teknik olarak Plüton uçuşundan çok daha zorluydu. Nesnenin tam konumu ve yakınındaki uyduların veya diğer çevresel tehlikelerin potansiyel varlığı dahil olmak üzere, daha birçok bilinmeyen vardı.

ultima thule

EN NET FOTOĞRAFLAR BUGÜN GELEBİLİR

NASA bilim insanları, Ultime Thule'un küresel bir şekle sahip olmadığını önceden biliyorlar. Muhtemelen uzun bir şekli olan bu cisim, birbirlerine yakın duran iki nesneden bile oluşabilir. New Horizons görevinin baş araştırmacısı Dr. Alan Stern, yakında bu gizemi ortadan kaldıracaklarını söyledi. Dün itibari ile uzay aracı, Ultima Thule'un yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekip Dünya'ya gönderdi. Bu fotoğrafların, bugün yayınlanması bekleniyor.