David Cameron İngiltere'de tek başına iktidar oldu
ensonhaber.com

cameron

Birleşik Krallık'ta yapılan genel seçimde, 650 bölgenin tamamında sonuçlar belli oldu. David Cameron'un lideri olduğu Muhafazakar Parti, 650 bölgeden 326 milletvekili çıkararak tek başına iktidar olma yetkisine sahip oldu.

CAMERON'UN BÜYÜK BAŞARISI

En yakın rakibi İşçi Partisi'ni büyük hezimete uğratan Muhafazakar Parti çıkardığı 326 milletvekili ile büyük başarıya imza attı. Yeni dönemde de Başbakan olarak görevine devam etmesi beklenen Cameron'un bu başarıda büyük payı var.

AB'YE VEDA REFERANDUMU YOLDA

Başbakan ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron daha önce tek başına iktidara gelmeleri halinde ülkesinin AB üyeliğinin sürüp sürmemesi konusunda 2017'de referanduma gitme sözü vermişti.

Muhafazakar Parti'nin temel seçim vaadi ise ekonomide kemer sıkma önlemlerinin artırılmasıydı.

CAMERON KRALİÇE'DEN YETKİYİ ALDI

Seçimlerden zaferle ayrılan ve tahminlerin üzerinde destek gören Muhafazakâr Parti lideri David Cameron, Buckhingham Sarayı'nda İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in huzuruna çıktı.

Kraliçe, David Cameron'a hükümeti kurma yetkisi verdi.

David Cameron İngiltere'de tek başına iktidar oldu

David Cameron İngiltere'de tek başına iktidar oldu İZLE

SEÇİMLERE KATILIM ORANI

Sonuçların belli olduğu İngiltere'de seçimlere katılım oranının yüzde 66 olduğu açıklandı. Bu oran 2010'da yüzde 65, 2005 yılında ise 61'di.

İngiltere'de toplam 46 milyon 425 bin 386 seçmen bulunuyor.

EN TATLI ZAFERİM

Bugün sabah saatlerinde Londra'da lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin genel merkezine giden Cameron, yardımcıların ve partililerin seçim kampanyasındaki performansını övdü.

Cameron, "2010 yılını hatırlıyorum. İşçi Partisi'ni iktidardan uzaklaştırma rüyamızı gerçeğe dönüştürmüştük. Muhafazarları yeniden iktidara taşımak harikaydı. Ancak bunun en tatlı zaferim olduğunu düşünüyorum" dedi.

"HERKES İÇİN PARLAK BİR GELECEĞE"

Cameron ayrıca Twitter hesabından, eşi Samantha Cameron ile çektirdiği bir fotoğrafı "Herkes için parlak bir geleceğe" mesajıyla paylaştı.

David Cameron İngiltere'de tek başına iktidar oldu

İSKOÇ ULUSAL PARTİSİ'NİN ZAFERİ

İskoçya'da tüm bölgelerde oy sayımı tamamlandı. İskoç Ulusal Partisi büyük bir başarıya imza atarak İskoçya'da 59 sandalyeden 56'sını kazandı. Buna göre Muhafazakar Parti, İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti birer bölgede rakiplerini geride bıraktı.

Seçim sonuçlarında özellikle İskoçya'da, İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti'nin koltuklarını SNP'ye kaptırması dikkati çekti.

İskoçya'da 2010 seçimleri ile 2015 genel seçimleri sonrası ortaya çıkan tablo İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) başarısını gözler önüne serdi.David Cameron İngiltere'de tek başına iktidar oldu

İŞÇİ PARTİSİ'NDE BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

Ed Miliband öncülüğündeki İşçi Partisi, seçim öncesi anketlerde yakaladığı performansın gerisinde kaldı. Bunun en büyük nedenlerinden birisi ise İskoçya'dan çıkarılan milletvekillerinin neredeyse tamamen İskoç Ulusal Partisi SNP'ye geçmesi oldu.

Geçtiğimiz dönem 256 milletvekiliyle parlamentoda temsil edilen İşçi Partisi seçimlerde 26 sandalye kaybetti.

LİBERAL DEMOKRAT PARTİ LİDERİ İSTİFA ETTİ

Seçimlerde büyük hezimete uğrayan Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg istifa etti.

İktidarın küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin lideri Clegg, istifa konuşmasında "Bu seçimlerin Liberal Demokratlar için fevkalade zor olmasını zaten bekliyordum" dedi.

Arkadaşlarının parlamentodaki sandalyelerini kaybetmeleri için 'çok üzücü' diyen Clegg, sonuçların tahmin edebileceğinden çok daha ezici olduğunu söyledi.

Liberal Demokrat Parti'nin 2010 seçimlerinde elde ettiği 57 milletvekili sayısı bu seçimlerde 8'e düştü.

UKIP LİDERİNDEN İSTİFA

UKIP lideri Nigel Farage, milletvekili seçilmemesi üzerine istifa etti. Milletvekili seçilemeyen Farage, partisinin seçimlerdeki zayıf performansının İskoçya'daki 'deprem'den kaynaklandığını söyledi.

Farage, seçmenlerin İşçi Partisi - SNP koalisyonundan korktukları için Muhafazakârlara oy verdiklerini belirtti.