ABD Enerji Bakanlığı: Koronavirüs, büyük olasılıkla laboratuvardan sızdı

Kasım 2019'da Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını, tüm dünyada can kayıplarına yol açtı.

Özellikle ABD ile Çin, pandeminin yayılmasının ardından karşı karşıya geldi.

Bazı raporlar, virüsün laboratuvar sızıntısı olduğuna işaret ediyor. ABD Enerji Bakanlığı'nın vardığı sonuç da bunun bir göstergesi.

Koronavirüs raporu

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, daha önce virüsün nasıl ortaya çıktığına dair kararsız kalan Bakanlık, şimdi ise virüsün büyük ihtimalle laboratuvar sızıntısından kaynaklandığını düşünüyor.

Bu bilgi, son zamanlarda Beyaz Saray'a ve Kongre'nin önemli üyelerine sunulan gizli istihbarat raporlarına yansıdı.

"Aksilik sonucu sızdırıldı"

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile aynı görüşü paylaşan Enerji Bakanlığı, koronavirüsün "bir Çin laboratuvarından aksilik sonucu sızdırıldığı" görüşüne vardı.

Karara işaret eden gazete, söz konusu Bakanlığın önemli bilim uzmanlarına sahip olduğuna ve ABD'de ulusal laboratuvarlardan oluşan bir ağı denetlediğine dikkati çekti. Bunlardan bazılarının, ileri seviyede biyolojik araştırmalar yaptığı anımsatıldı.

FBI'ın 2021 raporu

2021 yılında FBI, hayatı durma noktasına getiren salgının "muhtelemen laboratuvar sızıntısı" sonucu oluştuğu sonucuna varmıştı. Vuhan Viroloji Enstitüsü, suçlamaların merkezine dönüşmüştü.

Beyaz Saray yorum yapmadı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, rapora ilişkin net ifadeler kullanmaktan kaçınırken, Başkan Joe Biden'ın, virüsün kökeninin ortaya çıkarılması konusunda istihbaratın bütün unsurlarına direktif verdiğini söyledi.

Vaka sayıları

Worldometers'ın verilerine göre, dünya çapında koronavirüs kaynaklı 6 milyon 798 bin 632 ölüm yaşandı.

Enfeksiyona yakalanan 679 milyon 726 bin 820 vakanın 652 milyon 540 bin 970'i sağlığına kavuştu.