Avrupa'da gaz fiyatları 200 euroyu geçti

Rusya'nın Kuzey Akım üzerinden doğalgaz sevkiyatını düşürmesi ve Moskova ile Avrupa arasındaki gerginlik, fiyatların artmasına neden oldu.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de işlem gören ağustos vadeli gaz kontrat fiyatı, bir önceki gün megavatsaat başına 176,6 eurodan ve dün ise dün megavatsaat başına 199,91 eurodan kapandı.

223,85 euro ile en yüksek seviyeye çıktı

AA'da yer alan habere göre, bugün 210,25 eurodan açılan doğalgaz fiyatları, saat 09.40 itibarıyla bir önceki kapanışa göre yüzde 12 artışla 223,85 euroya yükselerek marttan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Gazprom, bakım nedeniyle gaz sevkiyatının azalacağını duyurdu

Rus enerji şirketi Gazprom, dün Rus gazını Almanya üzerinden Avrupa'ya taşıyan hatlardan Kuzey Akım doğalgaz boru hattı için kullanılan Portovaya kompresör istasyonundaki Siemens türbin motorunun, teknik nedenlerden ötürü durdurulduğu ve bu nedenle hat üzerinden sevk edilen doğalgaz miktarının azalacağını duyurdu.

Şirket, boru hattına hizmet eden türbinlerle ilgili bir sorun nedeniyle boru hattının ihracatının yüzde 40'tan yüzde 20'ye düşürüleceğini kaydetti.

Avrupa'da gaz fiyatları 200 euroyu geçti

AB ülkeleri, doğalgaz tüketimini azaltmakta uzlaştı

Öte yandan bugün AB üyesi ülkeler, Rusya'dan akışın kesintiye uğraması ihtimalini dikkate alarak doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltmakta uzlaştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Gazprom'un Kuzey Akım doğalgaz boru hattındaki türbini onarım için durdurduğunu söyledi.

Avrupa'da gaz fiyatları 200 euroyu geçti