Esad rejimi, Haseke'de YPG/PKK'nın gözetiminde hareket edebilecek
AA

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke ilini işgal eden YPG/PKK'lı teröristlerle Esad rejimi güçleri arasında Aralık 2020'de gerginlik yaşanmaya başlamıştı.

Rusya'nın arabuluculuğuyla yatıştırılmaya çalışılan gerginlikte yeni aşamaya geçildi.

REJİM GÜÇLERİ, TERÖRİSTLERİN KONTROLÜNDE

Terör örgütü YPG/PKK ve Rusya, rejim güçlerinin Haseke'deki varlığına dair yürüttükleri bir dizi görüşmenin ardından yeni bir anlaşmaya vardı.

Anlaşma gereği, rejim güçleri Haseke kent merkezi ve Haseke'ye bağlı Kamışlı ilçe merkezinde sadece YPG/PKK'lı teröristlerin onay ve gözetimi altında hareket edebilecek.

"KARŞI GELEMİYORLAR"

Buna karşılık YPG/PKK'lı teröristler, söz konusu bölgelerdeki rejim güçlerine uyguladığı ablukayı kısmen gevşetecek.

Kaynaklar, rejim güçlerinin söz konusu anlaşmadan dolayı rahatsızlık duyduğunu ancak Rusya'nın kesin talimatlarına karşı gelemediklerini kaydetti.

Esad rejimi, Haseke'de YPG/PKK'nın gözetiminde hareket edebilecek

RUSYA ARABULUCU OLDU

YPG/PKK ve Esad rejim güçleri arasında ilk olarak 28 Aralık 2020'de Kamışlı ilçesinde başlayan gerilimi yatıştırmak için devreye giren Rusya, taraflar arasında uzun süredir arabuluculuk yapıyor.

Terör örgütünün Esad rejimine Haseke ilinin tamamından çekilmesi için 20 Ocak'a kadar verdiği sürenin dolmasının ardından Rusya, YPG/PKK'dan ek süre talep etmişti.

Öte yandan YPG/PKK ve Esad rejimi bu ayın başında Haseke ve Halep illerinde karşılıklı olarak birbirlerini uyguladıkları ablukaları kısmen gevşetmeye başlamıştı.

Esad rejimi, Haseke'de YPG/PKK'nın gözetiminde hareket edebilecek

GERİLİM NASIL BAŞLADI

Terör örgütü YPG/PKK'nın, Suriye'nin kuzeyindeki Ayn İsa beldesinin rejim güçlerine devredilmesi konusunda bir süredir baskılara maruz kalması, taraflar arasındaki gerginliğin fitilini ateşledi.

Terör örgütü, bu baskılara 28 Aralık 2020'de Esad rejimi güçlerinin Kamışlı ilçesindeki bazı mensuplarını alıkoyarak karşılık verdi. Rejim mensuplarının bırakılmaması üzerine, ilçedeki rejimin güvenlik güçleri de örgüt üyelerinden bazılarını gözaltına aldı.

Esad rejimi, Haseke'de YPG/PKK'nın gözetiminde hareket edebilecek

Rusya'nın arabuluculuğunda alıkonanlar serbest bırakıldı ve bir süreliğine gerginlik yatıştı ancak daha sonra karşılıklı gözaltılar devam etti ve YPG/PKK, 8 Ocak'ta Kamışlı, 16 Ocak'ta da Haseke'de Esad rejimine ait askeri bölgeleri abluka altına aldı.

31 Ocak'ta ise Haseke ilinde Esad rejimi unsurları ile terör örgütü YPG/PKK arasında çıkan çatışmada 1 rejim unsuru ölmüş, 4 rejim unsuru yaralanmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)