Küba'daki Amerikalı diplomatlarda işitme kaybı

ABD'de ülkenin Havana Büyükelçiliği'nde görevli bazı Amerikalı diplomatlarda gizemli bir şekilde işitme kaybı görülmesi ile Kübalı iki diplomat sınır dışı edildi.

Konuyla ilgili Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, "Sorunun sebebinin veya kaynağın ne olduğu konusunda kesin yanıtlar yok" dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATTILAR

Diplomatların şikayetlerinin geçtiğimiz yılın sonlarında başladığını belirten Nauert, bazı diplomatların ülkelerine geri dönmek zorunda kaldığını hayati tehlikelerinin olmadığını aktardı. Ayrıca, bu durumu ciddiye aldıklarını ve soruşturma başlattıklarını da ekledi.

Küba'daki Amerikalı diplomatlarda işitme kaybı

"WASHİNGTON İLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ"

Küba Dışişleri Bakanlığı da iddiaların araştırıldığını duyurdu.

Diplomatlarının sınır dışı edilmesinin meşru olmadığını ifade eden Küba Dış İşleri Bakanlığı, durumu netleştirmek için Washington ile işbirliği yapılacağını vurguladı.

Bakanlığın açıklamasında olayla ilgili, "Küba asla, Küba topraklarının ülkedeki diplomatlara veya ailelerine karşı herhangi bir eylem için kullanılmasına izin vermez" ifadeleri yer aldı.

''SONİK CİHAZ' İDDİASI

Diplomatların evinin önüne konulan ve duyulmayan ses dalgalarıyla sağırlığa yol açabilen bir tür sonik cihazın işitme kaybına neden olmuş olabileceği iddia ediliyor.

BBC Havana Muhabiri Will Grant, Kübalı diplomatların geçen yıl Mayıs ayında Washington'dan ayrılıklarını belirtiyor.

ABD ve Küba, 50 yıllık aradan sonra 2015'te yeniden diplomatik ilişki kurmuşlardı.