2016 bütçesinde verilen açık miktarı açıklandı

12

Maliye Bakanı Ağbal, Bakanlık Konferans Salonunda "2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısı düzenledi.

"ÖZELLİKLE KAMU YATIRIM HARCAMALARINA DAHA FAZLA KAYNAK AYIRDIK"

2016 yılında küresel ve bölgesel dış ekonomik ve jeopolitik olumsuz gelişmelerin ekonomi üzerinde dış ticaret, turizm, finansman ve yatırım kanalları üzerinden baskı oluşturduğunu belirten Ağbal, "Yılın ilk yarısında olumlu yönde gerçekleşen büyüme 15 Temmuz darbe girişiminin doğrudan ve dolaylı etkileri terör ve küresel finansman koşullarındaki dalgalanmaların da etkisiyle ikinci yarıda aşağı yönlü bir trend içerisine girdi. Hükümet olarak bu gelişmeler karşısında ekonominin gerek arz tarafında gerek talep tarafından iyileşme sağlayacak önemli kararları aldık, almaya devam ediyoruz. Özellikle ekonomide bir yandan talebi destekleyecek geçici vergi indirimlerini devreye sokarken diğer yandan yatırım, üretim, istihdam ve ihracat üzerindeki vergi yüklerini bütçe imkanları dürtüsünde aşağıya çektik. Vergi ve prim yeniden yapılandırması ve tedbir düzenlemeleri neticesinde bütçe gelirlerinde de katkı sağladık. Özellikle kamu yatırım harcamalarına daha fazla kaynak ayırdık" diye konuştu.

"BÜTÇE AĞIĞI 29,3 MİLYAR LİRA"

2016 yılı Aralık ayı bütçe sonuçlarına ilişkin temel verileri paylaşan Ağbal, "2016 Aralık ayında bütçe giderleri 73 milyar lira, faiz hariç bütçe giderleri 71.2 milyar lira, bütçe gelirleri 45.8 milyar lira, vergi gelirleri 39.6 milyar lira, bütçe açığı ise 29,3  milyar lira oldu" ifadelerini kullandı.2016 bütçesinde verilen açık miktarı açıklandı