Euro Bölgesi'ndeki faiz artışı kredi talebini törpüledi
AA

Euro Bölgesi'nde bankaların kredi koşulları hakkında bilgi edinilmesini sağlayan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Banka Kredi Anketi, yılda 4 defa yapılıyor.

Son anket ise 12 Aralık-10 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Euro Bölgesi'nde şirketlerin kredi talebinin ilk çeyrekte “artan faiz” ile azalması bekleniyor.

ECB'nin hazırladığı Banka Kredi Anketi raporunda, 2022'de son çeyrekte Euro Bölgesi'ndeki şirketlerin kredi talebinin azaldığı ve ilk çeyrekte daha da azalacağı belirtildi.

"Talebin azalmasının nedeni artan faizler"

ECB, söz konusu talep azalışına neden olarak “Euro Bölgesi'nde artan faiz oranlarını” gösterdi.

Şirketlere verilen kredi koşulları daha katı hale getirildi

ECB'nin anketine katılan bankaların yüzde 26’sı, geçen yılın son çeyreğinde şirketlere verilen kredileri koşullarını daha katı hale getirdiklerini belirtti. Bu da kredilerde 2011 borç krizinden bu yana en fazla kısıtlamaya sebep oldu.

"Kredi standartlarını sıkılaştırmaya devam etti"

ECB raporunda,

Ekonomik görünüme ve sektöre veya şirkete özgü duruma ilişkin risk algılarının artması, bankaların risk tolerans düzeylerinin azalması ve artan fon maliyetleri, Euro Bölgesi'nde şirketlere verilen krediler için kredi standartlarını sıkılaştırmaya devam etti.

denildi.

"İpotek talebinde düşüş yaşandı"

Ankete katılan bankaların yüzde 74'ü son çeyrekte ipotek talebinde düşüş bildirirken, en büyük düşüşler Almanya ve Fransa'da görüldü.

ECB’nin raporunda,

Bu, son faiz oranlarındaki artışların konut kredisi talebi üzerindeki güçlü olumsuz etkisine ve düşen tüketici güvenine işaret ediyor.

ifadesine yer verildi.

Ocak enflasyonu yarın açıklanacak

Ocak ayına ilişkin enflasyon verileri yarın açıklanacak. ECB sağlıklı bir ekonomi için tüm Euro Bölgesi için yüzde 2 enflasyon hedefliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)