FT: Zengin Afganlar Türkiye'den emlak alıyor

FT: Zengin Afganlar Türkiye'den emlak alıyor

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Zengin Afganlar, uluslararası askeri güçlerin ve yardım paralarının azalmasından sonra yurt içinde olası sorunların karşısında bir sigorta poliçesi olarak Türkiye'de emlak alıyor" sözleriyle girdiği haberinde şunları söylüyor:

"2001 yılındaki ABD'nin liderliğindeki işgalinden bu yana Kabil üzerinden ülkeye akan yabancı paralardan yararlanan işadamları, hükümet yetkilileri ve diğerleri, Ankara'nın yabancıların mülk sahipliğine ilişkin kuralları gevşetmesinin ardından İstanbul ve Antalya gibi kentlerdeki gayri menkullere yoğun biçimde yönelmiş bulunuyor."

TÜRKİYE DUBAİ'NİN YERİNE GEÇİYOR

İngiliz gazetesi, halen Afganistan'da yaşayan ancak 2013 yılında İstanbul'da 230 bin dolara bir daire aldığı belirtilen 30 yaşındaki analist ve gazeteci Shoaib Najafizada'nın "Türkiye, güzel bir yer ve İslami bir ülke. Afganlar için iyi bir fırsat" sözlerini yansıttığı haberinde emlakçıların, Türkiye'nin zengin Afganlar için yurtlarındaki potansiyel şiddete karşı sığınma tercihi olarak Dubai'nin yerine geçmeye başladığını söylediklerini de anlatıyor.

5 MİLYON DOLARI AŞAN SATIŞ

Kabil'de faaliyet gösteren emlakçı Ghulam Mujtaba Niazi'nin de son bir yılda 70 müşterisine Türkiye'de 5 milyon doları aşkın bir emlak yatırımını yapmaya yardımcı olduğunu söylediğini de aktaran gazeteye göre, Niazi, Türkiye'de alım yapan insanların bazılarının gerçekten zengin olduğunu belirterek "Ancak buradaki evlerini satıp orada ev alan insanlar da var" dedi.

60 BİN İLE 3.5 MİLYON TL'LİK SATIŞ

Haberde ayrıca İstanbul'da faaliyet gösteren Afgan emlakçı Ferid Ahmed Quarizada'nın değerlendirmelerine de yer veriliyor. Geçen yıldan bu yana Afganlara, değerleri 60 bin ile 3.5 milyon dolar arasında değişen 110'dan fazla ev ve daire sattığını anlatan Quarizada, "Afganlar yıllarca sermayeleri ve aileleri için dokunulmazlık ve güvenlik arıyorlardı. Bir zamanlar Pakistan ve İran çekici idi şimdi çekici olan Türkiye'dir" şeklinde konuştu.