Mehmet Nuri Ersoy: Afrodisias Antik Kenti restorasyonuna 1 milyar 750 milyon lira ödenek ayrıldı
ensonhaber.com

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bugün Kuşadası'nda ve Didim Ticaret Odası'nda turizm temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakan Ersoy, Aydın'daki temaslarına "Geleceğe Miras Aphrodisias Antik Kenti" basın tanıtımı ile devam etti.

Afrodisias Antik Kenti Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Ersoy, burasının Roma döneminde heykeltıraşlık yeteneğinin yansıtıldığı önde gelen merkezlerden olduğuna işaret etti.

Yabancı kazı başkanı olan antik kentlere Türk bilim insanlarından oluşan koordinatörler görevlendirildiğini belirten Ersoy, Afrodisias için de aynı zamanda Tripolis Antik Kenti Kazısı Başkanı olan Prof. Dr. Bahadır Duman'ın görevlendirildiği bilgisini paylaştı.

"Kazı ve restorasyon çalışmalarını başlatıyoruz"

"Geleceğe Miras Afrodisias" projesi kapsamında yapılacaklar hakkında bilgi veren Ersoy, şöyle konuştu:

Afrodisias'ta kent parkı ve havuzun yanı sıra en ihtişamlı yapılardan biri olan Tetrapilon'da konservasyon, Tetrastoon'da ise kazı ve restorasyon çalışmalarını başlatıyoruz. Antik dönemde Afrodisias'taki bazilika kentin en büyük kapalı binasıydı. Binanın ön cephesine odaklanan yeni bir proje ile devasa giriş sütunlarını ayağa kaldırma çalışmalarını 2023 yılında tamamlamış ve binanın cephesinde Diokletianus'un 'tavan fiyat fermanı'nı sergilemiştik.

"Binanın kalan kısmı için kazı yapacak"

Şimdi ise hazırladığımız yeni projeyle binanın kalan kısmı için kazı yapacak, mozaiklerin konservasyonunu tamamlayacak ve sütunları ayağa kaldırarak yapının ziyaretçiler tarafından algılanmasını kolaylaştıracağız. Yaklaşık 120 yıl önce kazılan ve aradan geçen zamanda tekrar toprak altında kalan gymnasiumu kazarak yapıyı yeniden ortaya çıkaracak ve ziyaretçi güzergahına alternatif oluşturacağız.

"1 milyar 750 milyon lira ödenek ayrıldı"

Ersoy, burada yaptığı açıklamalarda Afrodisias Antik Kenti için yapılacak kazı, restorasyon ve çevre düzenleme uygulamaları için toplam 1 milyar 750 milyon lira ödenek ayrıldığını şu sözlerle açıkladı:

Afrodisias için hazırlanan bütün projeler, başlayan uygulamalar ve yoğun bir mesai ile kentin daha çok kişiye ulaşmasını sağlayacağız ve süreç için 1 milyar 750 milyon lira bütçe ayıracağız. Afrodisias diğer ören yerlerimize de örnek olacak, gece müzeciliğiyle, gelişmiş restorasyon çalışmalarıyla ziyaretçi rekorları kıran bir noktamız olacak.

Gece müzeciliği

Afrodisias'ta Osmanlı dönemi hamam ve Geyre evlerine yönelik belgeleme, konservasyon ve restorasyon çalışmalarını da proje kapsamında gerçekleştireceklerini aktaran Ersoy, çok sayıda yazıt ve kabartmalı mermer lahite sahip antik kentte iki yeni teşhir alanı planladıklarını dile getirdi.

"12 aya yayılacak kazı süreci başladı"

Bakan Ersoy, antik kentin tanıtımı ile ilgili yayınladığı mesajında şu açıklamalarda bulundu:

Anıtsal mimarisi ve heykel sanatının eşsiz örnekleriyle donanmış göz alıcı antik kentlerimizden biri olan Aphrodisias’ta hayata geçireceğimiz "Geleceğe Miras Aphrodisias" projesinin tanıtımını gerçekleştirdik. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Aydın ilimizin bu özel arkeolojik alanında 12 aya yayılacak kazı, restorasyon ve konservasyon sürecini başlatıyoruz. Diğer taraftan bütüncül bir çevre düzenleme ve aydınlatma çalışmalarıyla antik kentimizi gece ve gündüz ziyaretçilerimize açacağız.

Ülkemizin benzersiz kültür ve medeniyet zenginliğini koruyacak, yaşatacak ve gelecek nesillere hep birlikte ulaştıracağız.