Yapı ruhsatı verilen yapıların yüz ölçümü yüzde 8,8 arttı
ensonhaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin yapı izin istatistiklerini açıkladı.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2023 yılı IV. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 7,9, daire sayısı yüzde 16 ve yüz ölçümü yüzde 8,8 arttı.

Toplam yüzölçümün yüzde 55,9'u konut alanı olarak gerçekleşti

Belediyeler tarafından 2023 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 60,3 milyon metrekare iken; bunun 33,7 milyon metrekaresi konut, 12,8 milyon metrekaresi konut dışı ve 13,8 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

En yüksek yüz ölçüm payı iki ve daha fazla daireli binaların oldu

Belediyeler tarafından 2023 yılı IV. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların kullanma amacına göre en yüksek yüz ölçüm payına 42,9 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 4,3 milyon metrekare ile bir daireli binalar izledi. En yüksek yüz ölçümü payı yüzde 71,2 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu.

Yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların yüz ölçümü yüzde 10,5 azaldı

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2023 yılı IV. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 7,0, daire sayısı yüzde 8,9 ve yüz ölçümü yüzde 10,5 azaldı.

Toplam yüz ölçümün yüzde 56,5'i konut alanı

Belediyeler tarafından 2023 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların toplam yüz ölçümü 37,2 milyon metrekare iken; bunun 21,0 milyon metrekaresi konut, 8,5 milyon metrekaresi konut dışı ve 7,7 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti. Toplam yüz ölçümün yüzde 56,5'i konut alanı olarak gerçekleşti.

En yüksek yüz ölçüm payı iki ve daha fazla daireli binaların

Belediyeler tarafından 2023 yılı IV. çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların kullanma amacına göre en yüksek yüz ölçüm payına 26,8 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 2,2 milyon metrekare ile bir daireli binalar izledi. En yüksek yüz ölçüm payı yüzde 72,1 ile iki ve daha fazla daireli binaların oldu.