Fatih Altaylı gerçek Küba'yı yazdı
ensonhaber.com

Siyaset üzerine yazmayı bırakan ve kendini bir süredir spor yazarlığına veren Habertürk yazarı Fatih Altaylı son olarak gezi yazısı yazmaya karar verdi.

"SİZE GERÇEK KÜBA'YI ANLATACAĞIM"

Altaylı, eşi Hande Altaylı ile birlikte Türkiye'de sık sık "En romantik ülke" övgülerini alan Küba'ya gitti ancak farklı bir manzara ile karşılaştı. Altaylı "neşeli insanlar ülkesini unutun, size gerçek Küba'yı anlatacağım" dediği yazısında Küba'dan şöyle bahsetti:

DONUK KENT

Havana, bugüne kadar pek çok kez işittiğiniz gibi, “La Revolucion” denen devrim günü donup kalmış bir kent. 56 yıldır tek bir çivi çakılmamış, tek bir onarım görmemiş.

Fatih Altaylı gerçek Küba'yı yazdı

ORTALAMA MAAŞ 20 EURO

Küba’daki, özellikle de Havana’daki sefalet öyle böyle değil. Ülkenin iki para birimi var. Biri devletin halka maaşlarını ödemekte kullandığı Küba Pezosu. Bu para konvertibl değil. Yani başka bir para birimiyle değiş tokuşu yapılamıyor ve ülkede sadece “devlet” mağazası diyebileceğimiz dükkânlarda geçiyor. Ortalama maaş, 400 Küba Pezosu. Yaygın olarak kullanılan diğer para birimiyse Cuc. 400 Küba Pezosu, yaklaşık 20 Cuc ediyor. 1 Cuc ise hemen hemen 1 Euro. Yani Küba’da çalışanların ortalama maaşı 20 Euro kadar. Buna mukabil restoranlarda bir porsiyon yemek 10-15 Euro civarı. Yani Kübalı bir aile, bir akşam yemeğe çıksa, aldığı tüm maaşla 1.5 porsiyon yemek yiyebilir.

ÜLKEDE PATATES BİLE YOK

Yemek durumu Kübalılar için daha da vahim. Yiyecek hiçbir şey bulamayınca “Bari bir patates tava ver” dediğim garson kahkahayı patlatıp “Ben 5 yıldır tek bir patates görmedim. Sende patates varsa bana ver de çocuklarıma göstereyim” dedi. Küba’da yaşayan bir Türk ise Kübalı nişanlısının evine kahvaltıya davet edilince, “Oh be sonunda adam gibi bir kahvaltı edeceğim” diye sevinçten havalara uçtuğunu ve kahvaltıya gittiği evde kahvaltı diye bir dilim ekmek ve 1 fincan kahve ikram edilince hayata küstüğünü anlatıp benim açlıktan dolayı ortaya çıkan sinirimi yatıştırmaya çalıştığını da söylemeliyim.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN