İngiliz konsolos Can Dündar için adliyeye gitti
ensonhaber.com

Can Dündar, devletin gizli kalması gereken belgelerini yayınladığı için hakim karşısında. Can Dündar'a destek için adliyeye gelenler arasında İngiliz Başkonsolos Leigh Turner da var..

CAN DÜNDAR'IN DAVASI 1 NİSAN'A ERTELENDİ

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı davanın duruşması mahkeme tarafından 1 Nisan tarihine ertelendi.

THE GUARDİAN CD'LERİ YAKMAK ZORUNDA KALDI

İngiltere'de, devletin gizli belgelerini yayınladığı için hükümetten tepki alan The Guardian çalışanları, kameralar karşısında haber için kullanılan harddisk ve CD'leri kırmak zorunda kalmıştı.


İngiliz konsolos Can Dündar için adliyeye gitti

İNGİLİZ KONSOLOS KENDİ ÜLKESİNE OLUNCA 'SUÇ' DİYOR

Bu olay sonrası İngiltere'de basın özgürlüğü gündeme bile gelmemiş, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner sesini dahi çıkarmamıştı.

Aynı konsolos, aynı suç Türkiye'de Can Dündar tarafından işlenince gazetecilere sahip çıkıyor bir anda basın özgürlüğünün en yılmaz savunucusu haline geliyor.

İngiliz konsolos Can Dündar için adliyeye gitti

Guardian Snowden'ın belgelerini böyle imha etmişti

İNGİLİZ GAZETECİLER KENDİ ELLERİYLE İMHA ETMİŞTİ

Daha önce gizli istihbarat bilgilerinin Guardian'da yayınlanması üzerine İngiltere'de hükümet buna tepki göstermiş, gazete elindeki harddisk ve CD'leri tek tek imha etmişti.

İngiliz konsolos Can Dündar için adliyeye gitti
(İngiliz hükümeti tepki gösterdi, The Guardian çalışanları kendi elleriyle CD'leri kırdı)

SNOWDEN'IN SIZDIRDIĞI BELGELER

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski ajanı Edward Snowden, son yılların en büyük istihbarat skandallarından birini sızdırmıştı. Snowden, İngiliz Guardian gazetesi ile işbirliği yapmış ve Guardian, sızdırılan belgeleri yayınlamıştı. Bilgiler Snowden'in yıllar boyunca topladığı, Amerikan istihbaratıyla ilgili belgeleri içeriyordu.

İngiliz konsolos Can Dündar için adliyeye gitti

İNGİLİZ HÜKÜMETİ "DAVA AÇARIZ" DEYİNCE GERİ ADIM ATTILAR

Konu bu kadar hassas olunca Guardian, İngiliz hükümetinin hedefine girdi. İngiltere yönetimi, "belgeleri bize verin, daha fazla yayınlamayın" dedi. Gazete bunu kabul etmedi. Bu defa gazeteye karşı dava açılması hatta gazetenin kapatılması seçenekleri ortaya çıkınca, söz konusu CD ve harddisklerin imha edilmesi gündeme geldi.

CD ve harddiskler, Guardian'dan ve İngiltere istihbaratından yetkililerin gözetiminde, gazetenin bodrum katında tek tek imha edildi. Gazete bundan sonra yayınlayacağı her belge içinse hükümet yetkilileriyle görüştü.