MASAK nedir? MASAK hangi yılda kuruldu, amaçları nelerdir?
ensonhaber.com

MASAK nedir? MASAK hangi yılda kuruldu, amaçları nelerdir? İşte, detaylar..

MASAK NEDİR, NE DEMEK?

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Maliye Bakanlığı bünyesinde hizmet vermektedir. MASAK, 19 Kasım 1996 tarihinde 4208 sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun ile kurulan, karapara aklama suçlarının araştırılması, incelenmesi için görevlendirilmiş bir kuruldur.

17 Şubat 1997 tarihinde fiilen görevine başlayan bu kurul, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının önlenmesi Hakkında Kanun ile yeniden belirlenmiştir.

MASAK NEYİ AMAÇLIYOR?

4208 sayılı kanun kapsamında kurulan MASAK, haksız yere kazanılan suç gelirlerini analiz ederek yetkili makamlara iletmeyi amaç edinmiştir.

Bir nevi mali istihbaratı gerçekleştiriyor diyebiliriz.

Teröre finansman sağlayacak suçlar ile mücadelede de etkin olarak işlevini sürdürmektedir.

Gerektiğinde denetim yapmak, yurt dışı koordinelerde bulunmak, kamuoyunu bilinçlendirmek ve duyarlılığını arttırmak da görevleri arasında sayılmaktadır.

Detaylı yönetmelik ve yönergeler için T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı web sayfasına göz gezdirebilirsiniz.

MASAK'IN GÖREVLERİ NELERDİR?

Suç gelirleri olarak görülen gelirlerin aklanmasını önlemek için politikalarla birlikte buna uygun uygulama stratejilerini hazırlamak. Bu amaç çerçevesinde kurum ve kuruluşların arasında çeşitli koordinasyonlar oluşturulmaktadır. Kurumlar arasında ortak çalışmalar yapılır ve görüşler alınır.

Kanunlar çerçevesinde politikalar hazırlanırken aynı zamanda kanun, tüzük ve yönetmelikler de hazırlanmaktadır. Bu noktada Bakanlar Kurulu kararlarının tam olarak uygulanabilmesi için düzenlemeler de yapılır.

Suç sonucu ortaya çıkan gelirlerin aklanması çalışmaları ile mücadele etmekte ve aklama suçlarının yaşanmaması için gerekli çalışmalar ve araştırmalar yapmaktadır.

Kamuoyu desteği ve duyarlılığının artırılması için çeşitli çalışmalar düzenlenmektedir.

Kanunlar çerçevesinde ilgili mevzuatlara yönelik yükümlülüklerin denetimi yerine getirilmektedir. Eğer terör finansmanı ve aklama suçları noktasında ciddi şekilde şüpheler bulunuyorsa bu konu ilgili olan Cumhuriyet savcılığına intikal etmektedir.

Yapılan incelemeleri ve sonuçları ilgili birimlere aktarmakla görevlidir. Kanun ve tüzüklere uygun gerekli yönetmelikleri hazırlamak da görevleri arasındadır.