Türkiye'nin AB yoluna Güney Kıbrıs engeli
Ajanslar

Geçtiğimiz hafta Britanya Maliye Bakanı George Osborne Türkiye’nin üyeliği ile ilgili “Yakın gelecekte böyle bir şey olacağını zannetmiyorum” demiş, hemen öncesinde Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de Türkiye’yle görüşmelerin uzun zaman alacağı ve sürecin ‘şu an için bir dert olmadığı’ şeklinde açıklama yapmıştı.

TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİK GÖRÜŞMELERİ

Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı en büyük insani kriz sayılan mülteci akınının engellenmesine yardım etmesi karşılığında, yurttaşlarının haziran itibariyle Avrupa’ya vizesiz seyahatini ve AB’ye üyelik görüşmeleri için yeni fasılların açılmasını şart koşmuştu.

6 MİLYAR DOLARLIK YARDIM

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla geçen hafta yapılan AB zirvesinden Türkiye’ye mültecilerin barınması için 6 milyar dolarlık yardım yapılması kararı çıkmış, ancak AB üyesi ülkelerden çoğunluğu Türkiye’nin şartlarından dolayı anlaşmanın parlamentolarından geçmeyeceği sinyalini vermişti.

GÜNEY KIBRIS ENGELİ

Anastasiades bugün Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Lefkoşa’da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, “Başkan Tusk’a Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, görüşme çerçevesinde belirtildiği şekilde yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Türkiye ile yeni fasılların açılmasına izin vermeyeceğimizi ilettim” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN AB'YE KATILIM SÜRECİ

Konuyla ilgili kişisel Twitter hesabından açıklama yapan Donald Tusk ise, Türkiye’nin AB zirvesine sunduğu önerinin, 28 AB ülkesi tarafından kabul edilmesi için Türkiye tarafından yeniden dengelenmesi gerektiğini söyledi. Mülteci krizini çözmek için Türkiye ile işbirliğinin önemine işaret eden Tusk, krize yönelik işbirliğinin, ‘AB’nin ortak ve kapsamlı stratejisinin tek ayağı olmadığını ve olmaması gerektiğini’ de söyledi. “Benim için hiçbir üçüncü bir ülke herhangi bir AB ülkesi kadar önemli olamaz” diyen Tusk, yeni bir anlaşmanın Kıbrıs, AB ve bölgenin tamamı için taze bir başlangıç olacağına dikkat çekti. Tusk, AB’nin ‘28 üye devletten oluşan bir birlik’ olduğunun altını çizen Tusk, Türkiye’nin AB’ye katılım süreciyle ilgili kuralların değişmediğini vurguladı.