Eczanelere reklam yasağı geliyor

eczane

Sağlık Bakanlığı, vatandaşı yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle eczane vitrinlerindeki ilanlara yasak getirdi.

VİTRİNE YAPIŞTIRILAN REKLAMLAR YASAKLANIYOR

Vitrine yapıştırılan ve eczane önüne koyulan panolara yapıştırılan ilanlar artık görüntü kirliliği de oluşturmayacak. İki yıl önce yapılan düzenlemenin çıkan yönetmeliğini bakanlık, sağlık müdürlükleri aracılığıyla eczanelere duyurdu. Kararı duyan kimi eczaneler vitrinlerini boşaltırken kimisi ürünlerini çıkartmaya hazırlanıyor.

"BAZI TANITIMLARDA GERÇEKTEN ABARTIYA KAÇILIYORDU"

Yeni duyurulan tebliğleri alan eczacılar da farklı uygulamalara gitmeye başladı. Eczacı Tansel Cihan denetlemelerin yeni başladığını belirterek şunları söyledi: “İlaç dışındaki ürünü satabilmenin tek yolu tanıtım. Bu kadar kirli bilgi ve internet satışının olduğu bir piyasada doğru ürünü tanıtarak doğru bilgiyi vermek zorundayız. Yoksa insanlarımız güvenilmeyen ürünleri alacaklar. Biz çoğunu kaldırdık. Ancak, aynı merciler lütfen aktarları da denetlesin. Bunu yanlış uygulayan çok eczane vardı ama en azından sınırlama getirilmeliydi. Bazı tanıtımlarda gerçekten abartıya kaçılıyordu. Özellikle son dönemde ürünün neye iyi geldiği yazılmaması gerekirken çok şey yazılıyordu. Biz çözüm olarak görselleri içeriye almayı düşündük. Ama her eczane bunu yapabilir mi bilmiyoruz. Çünkü eczane içinde de yer olması gerekiyor.”

Eczanelere reklam yasağı geliyor

"SATIŞ YOLUMUZ KAPANIYOR"

Eczacı Evren Meral de ilaçları eczanenin içinde yeteri kadar tanıtamadıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ürünleri dışarıdaki vatandaşa yansıtmanın en kolay yolu ya cama asmak ya da vitrine koymak. Böyle göstermeyi kısıtlayınca kârı olmayan bir ürün daha da aşağıya çekilmiş oluyor. Yani satış yolumuz kapanıyor. Kapanınca da satışlarımız etkileniyor. Aslında bu bizim için bir satış aracıydı ama kaldırılıyor.”