Irak ordusu Musul'dan nasıl kaçtı

Irak ordusu Musul'dan nasıl kaçtı

Musul'da haftalardır süren çatışmada sonucu bugün sürpriz bir gelime yaşandı. Irak ordusu savaşmayı bırakıp kentten kaçınca İslamcı militanlar grup IŞİD yönetimi ele geçirdi. Irak ordusunun çete olarak nitelenen IŞİD karşısında sergilediği tutum kuşku yarattı. Irak parlamento başkanı da bu kuşkuyu dile getirdi.

ORDU NASIL KAÇTI?

Irak Parlanmentosu Başkanı Usame Nuceyfi kuşku yaratan bu duruma dikkat çekti ve şunları söyledi;

"Nasıl oldu da bütün bu güvenlik güçleri terör karşısında geri kaçtı ve kenti IŞİD'e teslim etti? Güvenlik güçlerinini Musul'dan kaçışı ile ilgili acil bir soruşturma başlatılmalı. Bütün siyasi taraflar bu teröre karşı durmalı. Teröre destek veren ülkelere karşı net tavır alınmalı"

KENTİN VALİSİ DE KAÇTI

Sadece Irak ordusu değil kentin valisi ile Musul polisi de kaçanlar arasında yer aldı. Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşad Salihi'nin verdiği bilgiye göre, pazartesi akşam saatlerinde başlayan çatışmalar 23.00 sıralarında şiddetlendi. Valilik binası düşünce il meclis üyeleri ve vali kenti terkedip Kürt bölgesine kaçtı.

Musul'dan kaçış başladı İZLE

VALİ : KASITLI BİR İHMAL VAR

Kentten kaçan Vali Esil Nuceyfi, kendisinin Musul'un kırsalında bir bölgede olduğunu söyledi ama kesin yeri hakkında bilgi vermedi. Nuceyfi, "Ordu ve güvenlik güçlerinin hızlı bir biçimde çöküşü, kasıtlı bir ihmal olduğunu akla getiriyor" dedi.

Musul Valisi ordunun tutumuna ilişkin kuşkusunu şöyle paylaştı;

"Gece Sayın İçişleri Bakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Özel Kalem Müdürü beni aradılar ve Kürdistan Özerk Bölgesi'nden yardım talep etmemi istediler."

IRAK ORDUSUNUN GÜCÜ

Irak ordusu Kara, Hava, deniz ve Irak Özel Kuvvetleri'nden oluşuyor. 276,000'i silah başında, 342,212 rezerve, toplamda 618,812 askeri gücü var. Silahlı kuvvetler içerisinde bulunan personeller 18-49yaş aralığındadır. Kurmay Başkanı Babaker Şevket B.Zebari'dir. Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim el-Mifraji ve en üst yetkili olan başbakan Nuri El Maliki'dir.

SİLAH GÜCÜ YÜKSEK

Irak ordusu silah donanımı bakımından, birçok profesör ve uzmana göre Orta Doğu'nun en güçlü ordularındandır. Irak Savaşı öncesi silahlar SSCB yapımıydı. Savaş sonrası ise batılı silahlar da kullanılmaya başlandı. Ordu yakın tarihinde de bir çok savaşa girdiği için deneyimli.

IŞİD NEDİR, GÜCÜ NE KADAR?

Irak ordusunun tankı topu bırakıp kaçtığı IŞİD (Irak ve Şam İslam Devleti), Irak savaşının ilk yıllarında kuruldu. Suriye'de de etkin olan isyancı grup, 2004 yılında El Kaide'yebağlılığını ilan edip bir süre sonra Irak El-Kaide'si adını aldı. Grup genelde Sünni topluluklar olmak üzere Mücahidin Şûra Konseyi, el-Kaide, Jaysh el-Fatiheen, Jund el-Sahaba, Katbiyan Ansar el-Tevhid vel Sunnah, Jeish el-Taiifa el-Mansoura gibi farklı isyancı gruplardan oluşuyor.

HEDEFLERİ NE?

IŞİD, halifeliği kurma hedefinde olduğunu öne sürüyor. Ancak yaptığı baş kesme gibi vahşet dolu cinayetleri ve toplu tecavüzlerle dünyaya Taliban'dan beter bir müslüman örgüt profili sunuyor.

BAKUBA'YA BAŞKENT İLAN ETTİLER

Irak Savaşı'nın yoğun olarak yaşandığı dönemlerde Irak'ın Anbar, Nineve, Diyala, Babil, Kerkük ve Selahaddin illerinde çok büyük etkinlik gösterdi. Bakuba'yı başkent ilan etti. Halen devam eden Suriye İç Savaşı'nda Suriye'nin İdlip, Rakka ve Halep bölgelerinde varlık göstermektedir. Buralarda şeriat kurallarını uyguladığını ilan etmiştir.

SURİYE'DE 7 BİN CİVARINDA MİLİTAN

Irak Savaşı'nın son evrelerine doğru grup gerilemeye başladıysa da, 2012'de gücünü tekrar yenilediği ve üye sayısını iki katından fazla arttırdığı öne sürülür. Sadece Suriye'de 7 bin civarında militanın bulunduğu tahmin ediliyor. Irak'taki sayı ise tam olarak bilinmiyor.

ÇOK ULUSLU BİR YAPI

IŞİD tek bir milletten oluşmuyor. İçinde her topluluktan aşırı İslamcı yer alıyor. 2013 yılında El Kaide ile de Suriye konusunda restleşen IŞİD, tam olarak kimin ya da hangi devletin kontrolünde bir muamma.