İspanya'da Podemos seçimlere damga vurdu
Ajanslar

1

İspanya’da dün yapılan yerel seçimlerin kesinleşmeyen sonuçlarına göre; iktidardaki Halk Partisi (PP) güç kaybetse de birinciliği elde etti.

İSPANYA'DA "YAPABİLİRİZ" ZAFERİ

Ekonomik krizle ortaya çıkan ve ilk kez seçimlere katılan Podemos, hem başkent Madrid'de hem de Barcelona'da dengeleri altüst etti. İspanyolca "Yapabiliriz" anlamına gelen Podemos, bu başarısıyla yerel yönetimlerde koalisyonu zorunlu kıldı.

YUNANİSTAN'IN SYRIZA'SI ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Dünya medyası Podemos için, Yunanistan seçimlerinden zaferle çıkan Syriza'yı örnek gösterdi.

İSPANYA'DA 35 MİLYON SEÇMEN BULUNUYOR

İspanya’da 35 milyon seçmen, 8 bin 11 belediye, 13 özerk yönetim ve Fas topraklarında bulunan ancak İspanya’ya bağlı olan Ceuta ve Melila şehir meclisleri için sandık başına gitti. Yüzde 97’si açılan sandıklardan çıkan sonuca göre, PP bir önceki seçime göre 10 puanlık bir düşüş yaşayarak oyların yüzde 26’sını aldı.

İspanya'da Podemos seçimlere damga vurdu VİDEO

PODEMOS; MADRİD İLE BARCELONA'DA EZBERLERİ BOZDU

Geçmişte Madrid Complutense Üniversitesi'nde siyaset bilimi dersleri veren ve televizyon sunuculuğu da yapan 36 yaşındaki Podemos lideri Pablo Iglesias sandığa annesi Maria'yla birlikte gitti. Katılımın yüzde 64’te kaldığı seçimlerde, Yunanistan’da iktidara gelen sol çizgideki SYRIZA’ya benzetilen Podemos, hem başkent Madrid’de hem de Barcelona’da ezberleri bozdu. İktidardaki PP’nin, Madrid belediye başkanlığını kazanması beklenirken; 20 yıl sonra ilk kez Madrid Belediye Meclisi’nde çoğunluğu yitirebileceği belirtiliyor.İspanya'da Podemos seçimlere damga vurdu

Podemos'un desteklediği Barcelona’daki sol koalisyon da Katalan milliyetçisi partileri geride bırakarak resmi olmayan sonuçlara göre ipi göğüsledi. Podemos 2008 yılında başlayan ve etkisi hala devam eden ekonomik kriz sonrası ortaya çıkan bir halk hareketinin siyasi uzantısıydı. "Ciudadanos (Vatandaşlar)" ise 2006 yılında Katalonya'da ortaya çıkmış ve ilk defa ülke genelinde bu yıl seçimlere katılmıştı.