
Tarih 1 Eylül 1939... Altı yıl sürecek olan İkinci Dünya Savaşı'nda ilk kurşun atıldı. Almanya'nın, Polonya'yı ilhak etmesiyle savaş resmen başladı.
Bütün dünyayı kasıp kavuran acımasız savaş, sosyal, ekonomoik, kültürel, siyasal açıdan pek çok olumsuz etki yarattı.
FİLME DE UYARLANDI
Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın yazdığı, Bilge Emin'in çevirdiği Ocakta Bahar, savaşın acımasız yüzünü izleyicilere sunuyor. Aynı oyun Emir Kusturica tarafından, "Yeraltı" ismiyle beyaz perdeye aktarıldı.
YUGOSLAVYA'NIN DEĞİŞİMİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları (ŞT) tarafından galası yapılan oyunu izledim. 90 dakikalık ve tek perdeden oluşan oyun, savaş sırasında Yugoslavya'nın yaşadığı değişimi kusursuz biçimde salondakilere aktarıyor.
KARDEŞİN KARDEŞİ ÖLDÜRMESİ
Savaşın yarattığı güç dengesinde, sömürünün ve manipülasyonların yeri sorgulanırken çok kültürlülüğün yaşandığı bu topraklarda, kardeşin kardeşi öldürmesine tanık oluyoruz.
Emir Kusturica'nın Ocakta Bahar oyunu seyirciyle buluştu VİDEO
AÇLIĞIN, SEFALETİN RESMİ
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dağılma sürecine giren, büyük bir sosyolojik ve siyasal başkalaşım yaşayan acıklı ülke Yugoslavya'daki insanların, açlık ve sefalatinin fotoğrafıdır Ocakta Bahar.
SAVAŞIN ÇİRKİN YÜZÜ VE OLMAYAN DEVLET
Oyunda, bütün dünyayı ve Avrupa'yı etkisi altına alan savaşın acımasız yüzüne tanık olacaksınız. Yugoslavya, bünyesinde farklı milletleri barındıran ülkeydi. Savaşın getirdiği büyük yıkımdan nasibini alan Yugoslavya adında bir devlet, günümüzde artık yok.
YENİDEN SAHNEDE
Yarın Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde 20.30'da tekrar sahnelenecek oyunu izlemek istiyorsanız yerinizi şimdiden ayırttın.
Ergül Tosun
ergul.tosun@ensonhaber.com