Lise öğrencilerinden görüntülenebilir sargı bezi projesi
AA

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda 'Ferro-spanç' olarak adlandırdıkları görüntülenebilir sargı bezi projesiyle kimya dalında İstanbul-Avrupa Bölge birincisi oldu.

YARIŞMAYA KATILDILAR

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca, lise öğrenimine devam eden öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmaların gelişimine katkı sağlamak amacıyla her yıl düzenlenen yarışmaya, 12 dalda bin 245 proje katıldı.

Lise öğrencilerinden görüntülenebilir sargı bezi projesi

FİNALE KALDILAR

Danışman öğretmen Öznur Pamukçu Gezer öncülüğünde 10. sınıf öğrencileri Sude Nur Yıldırım ve Yasemin Kaval, spanç adı verilen sargı bezlerini manyetik özellik gösteren ve çeşitli görüntüleme sistemlerinde belirlenebilen magnetit partiküllerle donatarak, ürettikleri Poli Magnetit Nanoliflerinin Sentezi ve Ferro-Spanç Üretimi adlı projeleriyle İstanbul-Avrupa Bölge birinciliği elde ederek, Türkiye finaline gitmeye hak kazandı.

Lise öğrencilerinden görüntülenebilir sargı bezi projesi VİDEO

Lise öğrencilerinden görüntülenebilir sargı bezi projesi

SARGI BEZİNİN UNUTLMASINA KARŞI ÖNLEM

Projeyle, ameliyat esnasında hastanın vücudunda unutulan sargı bezinin yerinin kolaylıkla tespit edilebilme ve görüntülenme ihtimali artırılarak, meydana gelebilecek komplikasyonların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)