Rahmi Koç'tan yeni mezunlara öğütler

Mezuniyet törenine Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rahmi Koç ve New York'un üç dönem Belediye Başkanlığını yapmış, Bloomberg şirketinin kurucusu Michael R. Bloomberg de katldı.

Rahmi Koç'tan yeni mezunlara öğütler

YENİ MEZUNLARA ÖĞÜT VERDİ

Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'nde gerçekleştirilen törende konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rahmi Koç, yeni mezunlara öğütlerde bulundu. Rahmi Koç'tan yeni mezunlara öğütler

Koç, şunları söyledi;

"Dünya, gitgide küçülüyor. Haberleşmenin anında yayıldığı bir ortamdayız. Politik olsun ekonomik olsun, iyi ya da kötü haber etkisini hemen hissettiriyor. O bakımdan sizlere bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum; öncelikle karar vermelisiniz; entrepreneur mü olacaksınız, yoksa profesyonel olarak mı çalışacaksınız?

"HER ORTAMDA ÇALIŞMAYI KABUL EDİN"

İş hayatına mı atılacaksınız, akademik kariyeri mi seçeceksiniz? Yurt içinde kalmayı mı yoksa yurt dışında çalışmayı mı benimseyeceksiniz? İngilizce'nin yanında mutlaka 1, 2 lisan daha öğreniniz. İngilizce artık dünya anadili oldu, o sayılmıyor. Başlangıçta her ortamda çalışmayı kabul edin. Tercihen sevdiğiniz işe odaklanmaya çalışın. Tecrübeniz arttıkça, istediğiniz iş ve branşı seçebilme şansınız artar. Sözünüzün eri olun. Tutamayacağınız sözü vermeyin. Verdiğiniz sözü de, mutlaka tutun. Her türlü insan ile diyalog kurmaya kendinizi alıştırınız. mutevazı olun. Tevazuu, hiçbir zaman zarar vermez. Hayalperest olmayın. Bir vizyonunuz olsun, bunu ilüzyona döndürmeyin.

"1 MİLYON KAZANIP 1 MİLYON 1 HARCIYORSANUZ FAKİRSİNİZ"

Hesabınızı, kitabınızı iyi bilin. Ayağınızı, bütçenize göre uzatın. 10 kazanıp 1 harcıyorsanız zenginsiniz. 1 milyon kazanıp 1 milyon 1 harcıyorsanız, fakirsiniz demektir. Bunu hiç bir zaman aklınızdan çıkarmayınız. Nerede olursanız olun enerji kullanımına dikkat edin ve çevreye saygılı olun. Kızınca ani hareket etmeyin, üstüne bir yatın, 24 saat geçirin ve konuyu tekrar ele alın.

"VÜCUT MAKİNA GİBİDİR"

Başkalarının tecrübelerinden mümkün mertebe istifade ediniz. Bu şekilde hataları asgariye indirebileceğiniz gibi başarıları da azamiye çıkarabilirsiniz. Sağlığınıza dikkat edin. Vücut, bir makina gibidir; gençliğinizde hor kullanırsanız, ileriki senelerde acısını çekersiniz.

Sporu hergün yapmaya çalışın. Bütün hafta durup da, hafta sonuna yüklenirseniz vücudunuzu zorlamış olursunuz. İster yurt içinde, ister yurt dışında olun, örf ve adetlerimize sadık kalın. Buradan ayrıldıktan sonra üniversitenizi, bizleri, diğer mezun arkadaşlarınızı daima hatırlayın ve mümkün mertebe onlarla en azından dirsek temasında olunuz"