Şile'de bir gün ne kadara patlar
Özel İçerik

Yaz kış fark etmez, Şile her mevsim alıcısını buluyor. Piknikçisi de kampçısı da yazlıkçısı da seviyor. Hafta sonu maaile arabaya doluşup, mangalını alan ormanlık bölgelere akın eder; çevre köylerde kamplar yapılır; Şile bir şekilde misafirini mutlu eder. Peki, bu ilçede bir gün geçirmenin bütçesi nedir? Gittik, yedik, içtik, gezdik, hesapladık.

ŞİLE'DE NE YAPILIR

Şile'de günün her saati yapacak bir etkinlik, gidecek bir yer vardır.  Sabah 7'de boş sokaklarında dolaşması, kahvaltı için Narin'de börek yemesi, akşam güneş batarken limanda dolaşması, Babadan'a gidip midye yemesi, balık tutan yaşlı amcaları seyretmesi çok ama çok keyifli ilçede.

Şile'de bir gün ne kadara patlar

KAMP ALANI GİRİŞ: 40 TL

Özellikle doğa içinde bir hafta sonu kampı için ideal; çevre köyler kamp için çok müsait. Ateşini yakacaksın; çayını alacaksın... Bir de yanında en sevdiklerin varsa değme keyfine! Şile'de, kamp alanlarına giriş ücreti değişkenlik gösterse de; örnek verecek olursak Sahilkamp'ta giriş ücreti 40 TL. Burası meşhur kamp rotalarından biri.

Şile'de bir gün ne kadara patlar

Dilersen, sana da bir rehber olsun diye Şile'de geçirdiğim bir günümü ve ne kadar para harcadığımı hesaplayalım.

OTOBÜSLE ULAŞIM: 11 TL

Şile’ye Üsküdar’dan otobüs kalkıyor. Belediye otobüsü değil. Uzun yol otobüsü. Kişi başı 11 liraya binip, 2 saat sonra Şile Otogarı’nda oluyorsun. Yol Ümraniye üzerinden ilerliyor. Eski Şile yolu kavisliydi. Bu ise düz, iki tarafı ağaçlık bir güzergâh takip ediyor. Otobüs boş kalktı ama yoldan, yerini önceden ayırtmış yolcuları aldı. Şile Otogarı ilçenin tepesinde konumlanmış. Otobüsten inince ilçeyi kuşbakışı görebiliyorsun; hava bu aralar kasvetli ama o da ayrı bir gizem katıyor Şile'ye. Oradan gideceğin yere taksi ya da minibüsle gitme imkânın var ama ben yürümeyi tercih ettim.

Şile'de bir gün ne kadara patlar

ARABAYLA ULAŞIM: 70 - 80 TL

Eğer şahsi arabanla Şile'ye gideceksen, gidiş dönüş benzine yaklaşık 70-80 TL ödersin. Ayrıca tercih edebileceğin başka bir seçenek de halk otobüsleri. 139 Üsküdar-Şile otobüsüyle Şile'ye ulaşabilirsin. Kış döneminde seferleri oldukça seyrekleşir, fakat bu seferlerde yer bulma sıkıntısı genelde yaşanmaz. Üsküdar Şile otobüs fiyatları 2018 yılında 15 TL tutarında seyrediyor. İndirimli öğrenci biletleri ise 10 TL olarak belirlenmiş.

Şile'de bir gün ne kadara patlar

YERYÜZÜ PAZARI'NDA ORGANİK ALIŞVERİŞ: KİLOSU 3 - 5 LİRA

Liman yazan tabelayı takip ettim. Kavisli yollardan geçtikten sonra limana indim. Yürürken iki katlı ahşap binaların ve kerpiç evlerin olduğu sokaklar keşfettim. Bol bol fotoğraf çekecek yer varmış.

Yol bolunca pastaneler, ekmek fırınları, çay ocakları dizili. Yol düzleşince üstü kapalı bir yöresel bir pazar çıktı karşıma. Pazarın güzel de bir adı var: “Yeryüzü Pazarı”. Peynirler, ballar, kocaman ekmekler, fanusların içinde börekler, özenli satıcılar ve alabildiğine doğal ürünler… Diğer pazarlardan farklıydı; bu ürünlerin çoğu yerel halkın kendi bahçesinde yetiştirdiği organik yiyecekler. Eğer piknik veya kampa geldiysen, bu pazardan alışverişini yapabilirsin. Hemen hemen çoğu sebze, meyve üç beş liraya satılıyor.

Şile'de bir gün ne kadara patlar

GÖZLEME: 7 TL

Pazardan çıktıktan sonra geldiğim kaviste Şile’nin denizi, kalesi ve kayalıkları ile süslü limanına vardım. Burada da balık restoranları ve çay bahçeleri var. Kahvaltı yapabileceğin küçük ahşap mekanlar da mevcut. Basit bir kahvaltı tabağı genelde 15 TL'ye satılıyor; daha yöresel bir köy kahvaltısı istersen kişi başı 25 TL'yi gözden çıkaracaksın. Köy kahvaltısında ortaya sıcak da (menemen, yumurta vs) geliyor. Limanda tekneler dinlenmeye çekilmişti. Mendirekte tek tük insanlar dolaşıyordu. Ben size hanım eli gözleme evlerini tavsiye ederim. Tanesi 7 liradan patatesli, peynirli, kıymalı nasıl istersen sıcak sıcak servis ediliyor.

Şile'de bir gün ne kadara patlar

ANA ÖĞÜN: 15 - 20 TL

Burada deniz havasını içime çektikten sonra, kendimi ara sokaklara attım. Ara sokaklarda patika taşlı yollarda iki katlı ahşap evler, metruk binalar, şilebezi kıyafetlerin satıldığı mağazalar, PTT, karakol, kaymakamlık binası çok hoş görünüyordu. Tepede ailelerin gittiği küçük bir restoranda; bir porsiyon hamsi (20 lira), bir porsiyon patates (10 lira), bir kola (5 lira) sipariş ettim. Yemekler çok iyi değildi ama manzarası nefisti.

Balıkçıya bitişik duran bir dükkânda balık ekmek, köfte ekmek 13 lira yazısını gördüm. Yani kabaca hesap yaparsak 15-20 TL'ye ana öğün aradan çıkıyor. Geriye dönerken minibüs beklerdim ama saatte bir olduğunu öğrenince, yürümeye karar verdim. Tekrar biletimi aldım (11 lira).

Şile'de bir gün ne kadara patlar

TÜRK KAHVESİ: 10 TL

Şile'nin sahil şeridinde çok hoş kafeler var. Manzara o biçim... Fakat birçoğu kışın kepenklerini kapatıyor. Biz, Ağlayan Kaya Kafe Beach'te bir Türk kahvesi içelim dedik. Kişi başı 10 TL ödedik. Bu güzel ambians ve deniz manzarasına değer.

Şile'de bir gün ne kadara patlar

OTOGAR ÇAYI: 1.5 TL

Otobüsü beklerken, otogarın yanındaki cafede çay içtim (1.5 lira). Ve Şile gezim burada tamamlanmış oldu. Otobüse bindim, geri döndüm. Bu bir günlük Şile gezisi bana otobüsle ulaşım sağlayarak yaklaşık 60 TL'ye mal oldu. Kamp yaparsan, farklı aktivitelere katılır veya konaklamak istersen ücret hatrı sayılır bir şekilde değişecektir.

OTELLER TUZLU: GECELİK 400 - 500 TL

Oteller, özellikle hafta sonu fiyatlarıyla pek bir tuzlu: Gecelik iki kişi 400-500 TL ödemen gerekiyor. Daha butik hoteller tercih edersen 150 TL'ye de oda bulman mümkün. Şile ve Ağva tarafında, özellikle bungalov evler yoğun talep görüyor. Ahşaptan yapılan lüks odalar, kampanya sitelerinde var. Tatil köyleri, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi.

Şile'de bir gün ne kadara patlar