Aşırı kuraklık nedeniyle Amazon'da eski insan yüzleri ortaya çıktı
ensonhaber.com

Amazon'un bazı kısımlarında yaşanan aşırı kuraklık, nehir su seviyelerinde dramatik bir düşüşe yol açarak, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olabilecek insan formlarının oyulmuş olduğu, genellikle su altında kalan düzinelerce kaya oluşumunun açığa çıkmasına neden oldu.

Uzun süredir Amazon'un en büyük şehri Manaus'ta yaşayan Livia Ribeiro, kaya oymalarını arkadaşlarından duyduğunu ve incelemek istediğini söyledi.

Ribeiro, göz kamaştırıcı kalıntıları inceledikten sonra, "Bunun bir yalan olduğunu düşündüm... Bunu hiç görmemiştim. 27 yıldır Manaus'ta yaşıyorum." dedi.

Kaya oymaları, geçen hafta 121 yılın en düşük su seviyesi ölçülen Negro Nehri'nin sularıyla kaplı olduğundan genellikle görülemiyordu.

Nehir kıyısındaki gravürlerin yüzeye çıkması hem bilim insanlarını hem de kamuoyunu memnun etti, ama aynı zamanda rahatsız edici soruları da gündeme getirdi. Çünkü araştırmalara göre, önümüzdeki on yıllarda nehrin kuruma ihtimali oldukça yüksek.

Brezilya hükümeti harekete geçti

Brezilya'nın Amazon'undaki kuraklık, son haftalarda nehir seviyelerini büyük ölçüde azaltarak, ulaşım ve malzeme için labirent gibi su yollarına bağımlı olan bir bölgeyi etkiledi.

Brezilya hükümeti, normalde hareketli nehir kıyılarının kuru olduğu ve mahsur kalan teknelerle dolu olduğu bölgeye acil yardım gönderdi.

Uzmanlara göre, Pasifik Okyanusu üzerinde normal havayı bozan ve iklim değişikliğinin etkisini artıran düzensiz bir iklim düzeni olan El Nino nedeniyle kurak mevsim bu yıl daha da kötüleşti .

Brezilya Tarihi Miras Enstitüsü'nden Jaime Oliveira, yontma taşların "büyük önem taşıyan" bir arkeolojik alan oluşturduğunu söyledi.

Taşlara kazınmış insan yüzleri, Praia das Lajes olarak bilinen bir bölgede bulunuyor ve ilk kez 2010 yılında, şimdiki kadar şiddetli olmayan başka bir kuraklık döneminde görüldüler.

Kaya oymaları, yakınlarda akan Negro Nehri'nin alçak kahverengimsi sularıyla birlikte, yoğun ormanların arka planında görünüyor.

Taşların çoğu insan yüzlerinden oluşuyor; bazıları dikdörtgen, diğerleri oval, gülümsemeler veya sert ifadeler var.

Tarihçi Beatriz Carneiro'ya göre Praia das Lajes, bu antik taşların korunması için su altında kalması gerektiğini söylüyor.