Çin uydusu, yörüngede çarpışma tehlikesi atlattı
AA

Çin'e ait uydu, Rusya'nın son dönemde vurduğu uyduya ait parça tarafından tehlike atlattı.

Çin Ulusal Uzay İdaresi'nden (CNSA) yapılan açıklamada, enkaz parçasının Tsinghua Bilim Uydusu'nun 14,5 metre yakınından geçtiği ifade edildi.

UYDULAR İÇİN YENİ TEHLİKE

Açıklamada, enkaz parçasının Rusya'nın 15 Ekim 2021'de füze ile vurduğu eski Sovyet istihbarat uydusuna ait olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Rusya'nın füzeyle hedef alarak parçaladığı uydunun yörüngede başıboş hareket eden 1500 parça uzay enkazına neden olduğunu kaydeden CNSA, enkazın gelecekte de uydular için tehlike arz edeceğine dikkat çekti.

ÇİN: YAKINDAN İZLİYORUZ

CNSA Direktör Yardımcısı ve uzay enkazı alanında uzman Liu Cing, Global Times gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya'nın füzeyle uydu vurmasından itibaren ortaya çıkan enkazın durumunu yakından izlediklerini, parçaların Dünya yörüngesinde 400 ila 1100 kilometre irtifada yayıldığını söyledi.

Çin uydusu, yörüngede çarpışma tehlikesi atlattı

"ŞİMDİLİK EN PRATİK ÇÖZÜM BU"

Çin uydularının çoğunun uydu enkazının yayıldığı yörünge konumlarında seyrettiğini belirten Liu, "Enkaz parçaları tehlikeli şekilde yaklaştığında çarpışmadan kaçınmak için uydularla derhal temas kurup manevra yaptırmamız gerek. Şimdilik bulabildiğimiz en pratik çözüm bu." ifadelerini kullandı.

ABD: SORUMSUZCA BİR HAREKET

Rusya'nın füze denemesi ABD tarafından eleştirilmiş, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, "sorumsuzca bir hareket" olarak nitelemişti.

Uluslararası Uzay İstasyonu NASA Program Direktörü Robyn Gatens, füzeyle vurulan uydudan arta kalan enkazın istasyona ve orada görev yapan astronotlara yönelik tehdidi artırdığına dikkat çekmişti.

UYDULAR RİSK ALTINDA

Radar takip sistemlerinden elde edilen veriler, yörüngede 10 santimetreden büyük yaklaşık 23 bin insan yapımı nesnenin dolaştığını gösteriyor. Ayrıca radarla takibi mümkün olmayan, 1 santimetre ile 10 santimetre arasındaki 500 binden fazla parçanın da Dünya çevresinde hareket ettiği öngörülüyor.

Dünya yörüngesinde yüksek hızda dolaşan, bilim insanları tarafından "uzay enkazı" veya "yörünge kalıntıları" olarak adlandırılan insan eseri kalıntılar, uydulara risk oluşturuyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)