Koronaya bağışıklığın, bir ay sonra hızlıca düştüğü ortaya çıktı
AA

Koronavirüs salgınıyla ilgili Çin'in Nancing Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden uzmanlar bir araştırma yürüttü.

"Science Focus" internet sitesinin, araştırmaya dayandırdığı haberine göre, uzmanlar, koronavirüsü hafif atlatan 19 kişi ve ağır geçiren 7 hastayı belirtilerin ilk görüldüğü tarihten itibaren 7 hafta boyunca takip etti.

Hastaların yüzde 80,7'sinde koronavirüse karşı çeşitli düzeylerde antikor geliştiği saptandı.

3-4 HAFTA SONRA DÜŞÜŞE GEÇİYOR

Araştırmada koronavirüs tedavisi görüp iyileşen kişilerin ürettikleri antikorların, virüsü nötralize edici etkisinin 3 ila 4 hafta sonra hızla düşüşe geçtiği tespit edildi.

AŞI ÇALIŞMALARINA YARDIMCI OLACAK

Araştırmacılar bu bilginin koronavirüse karşı etkili tedavi ve aşı geliştirme çalışmalarına yardımcı olacağını ifade etti. Çalışmanın sonuçları "PLOS Pathogens" dergisinde yayınlandı.

Daha önce İngiltere'de yapılan bir çalışma, koronavirüsü yenerek edinilen bağışıklığın birkaç ay etkili olduğunu ortaya koymuştu.

ÇOMÜ’de 8 dakikada koronavirüs tanısı koyan kit geliştirildi ViDEO



KORONAVİRÜSE KARŞI BAĞIŞIKLIK NASIL GELİŞİR

Vücudun enfeksiyona karşı savunma sistemi olan bağışıklık, 2 türlüdür:

Doğal bağışıklık, doğuştan gelen ve vücudumuzda yabancı bir madde tespit ettiğinde ondan korunmak için derhal harekete geçen bir sistemdir. Bu sırada salgılanan çeşitli kimyasallar inflamasyona (yangı, iltihap) yol açabilir. Bu süreçte kandaki akyuvarlar da enfekte olan hücreleri yok eder.

Ancak bu sistem koronavirüse özgü değildir ve vücutta yaşanan mücadeleyi hatırlayıp bu virüse karşı bağışıklık gelişmesini sağlamaz.

Bunun için edinilmiş, yani adaptif bağışıklık tepkisine ihtiyaç vardır. Burada hücreler virüsü hedef alan ve onu durdurmak üzere üzerine yapışan antikorlar üretir. Ayrıca sadece virüsün enfekte ettiği hücreleri hedef alan T hücrelerini de üretir.

BAĞIŞIKLIK TEPKİSİ GÜÇLÜ OLDUKÇA KORUYUCU OLACAK

Bütün bunlar zaman alır. Araştırmalar, vücudun koronavirüsü hedef alan antikorları üretmesi için yaklaşık 10 gün geçmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Hastalığı ağır geçirenlerin bağışıklık sistemi de virüse karşı daha güçlü tepki gösteriyor.

Adaptif bağışıklık yeterince güçlü tepki gösterirse, bağışıklık sistemi bu enfeksiyonu sürekli hatırlayacak, o hastalığa yol açan virüse karşı gelecekte de koruyucu olacaktır.

Hastalığı hafif semptomlarla veya hiç semptom göstermeden atlatmış kişilerin yeterince güçlü bir adaptif bağışıklık tepkisi geliştirip geliştirmeyeceği bilinmiyor.

Instagram: @eshteknoloji

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)