Ömrünü İslam'a adayan Âlim: Mahmut Ustaosmanoğlu
ensonhaber.com

Yetiştirdiği talebelerle, yaşantısıyla ve eserleriyle gönüllerde taht kuran Mahmut Ustaosmanoğlu hocaefendi, ömrünü islâma vakfetmiş ve  ülkemizin manevi rehberlerinden olmuştur.

Mahmut Ustaosmanoğlu, 1929 yılında Trabzon'un Of ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde doğdu.

10 yaşındayken, babası köy imamı Ali Efendi ve annesi Fatma Hanım’ın hocalığında hafızlığını tamamladı. Mehmet Rüştü Âşıkkkutlu’dan talim dersleri aldı. Balaban köyünde Abdülvehhap Efendi’den Arapça okudu. Hacı Dursun Feyzi Güven’den fıkıh, tefsir, hadis gibi dinî bilgileri öğrenerek 16 yaşında icazet aldı ve köyünde ders vermeye başladı.

Ömrünü İslam'a adayan Âlim: Mahmut Ustaosmanoğlu

Henüz askerlik çağına gelmeyecek kadar genç yaşında, yetiştirmiş olduğu talebelerine icazet verdi.

1951 yılı Ramazan ayında, Sivas ili Divriği ilçesine vaiz olarak atandı. Yaptığı dinî sohbetlerle çevresindeki insanların dikkatini çekti. 1952 yılının sonlarında şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi ile tanıştı.

Ömrünü İslam'a adayan Âlim: Mahmut Ustaosmanoğlu

Askerlik sonrası şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi, onu İsmailağa Camii’ne imam tayin etmek için davet etti.

1954 senesinde İsmailağa Camii'nde imamlık görevine başlayan Mahmut Ustaosmanoğlu, bu görevini 1996 senesinde emekli olana kadar sürdürdü.

Ömrünü İslam'a adayan Âlim: Mahmut Ustaosmanoğlu

1996'da 65 yaşını doldurduğu için aynı camiden emekli oldu.

2010 yılında İstanbul’da düzenlenen "Uluslararası İnsanlığa Hizmet Sempozyumu'ndan sonra kendisine “İslam’a Üstün Hizmet” ödülü verildi.

Ömrünü İslam'a adayan Âlim: Mahmut Ustaosmanoğlu

Uzun yıllar boyunca yaşlılığa bağlı hastalıklarla mücadele eden Ustaosmanoğlu, 5 Haziran 2022 tarihinde enfeksiyona bağlı rahatsızlığı sebebiyle yoğun bakımda tedavi altına alındı. 23 Haziran 2022'de, 93 yaşında hayatını kaybetti.

Ömrünü İslam'a adayan Âlim: Mahmut Ustaosmanoğlu

İsmailağa cemaati nedir, nerededir?

İsmailağa cemaatinin lideri olan Mahmut Ustaosmanoğlunun bu cemaati, İstanbul ilindeki Fatih/Çarşamba ilçesinde Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı olarak yer almaktadır.

Mahmut Efendi Hazretleri denmesinin sebebi cemaat üyelerinin kendisine o şekilde hitap edip anma şeklinden dolayıdır.

Ustaosmanoğlu’nun Arifan Kitabevi'nden yayınlanan eserleri şu şekildedir:

Ruhul Furkan Tefsiri (Henüz 19. cilde kadar yazılmıştır ve 54 cilt olması beklenmektedir) (Açıklamalı Kur'an tefsiri) Sohbetler (9 Cilt) (Kendi yapmış olduğu sohbetler) Risale-i Kudsiyye (2 Cilt) (Yanyalı Mustafa İsmet Garibullah'ın eserinin tercüme ve izahı) Umre Sohbetleri Fatiha Tefsiri Âyete'l Kürsî ve Amene'r-Rasûlü Tefsiri Kur'an-ı Kerim'in Faziletleri ve Okuma Âdabı Efendi Babam Buyurdu ki Kurânı Mübîn ve Kelime Mânalı Meâli Âlîsi Kuranı Mecid ve Tefsirli Meali Alisi Efendi Hazretlerimizin Hatm-i Hâce Sohbetleri İrşadül Müridin Mahmud Efendi Hazretlerinden Duâlar Asrın Müceddidi Mahmud Efendi Hazretleri ile Huzur İkliminde İrşad Umresi 2011 Uluslararası İnsanlığa Hizmet Sempozyumu Ödül Töreni Tembihat Mektubat-ı Mahmudiyye