2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

meclis

Genel Kurul, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe üzerinde sunumuna başladı.

Bütçe ile ilgili sunum yapan Şimşek, ilk olarak küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmede bulundu. Küresel krizin üzerinden 6 yıl geçtiğini, ancak küresel ekonominin karşı karşıya kaldığı sorunlar olduğunu ifade eden Şimşek, kriz öncesi dönemlere henüz dönülemediğini söyledi.

Şimşek küresel ekonomiden ve bölgesel sorunlardan az etkilenmek için güçlü mali dengelerle istikrarı önceliklendirdiklerini ifade etti.

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

YENİ REFORM PAKETİ GELİYOR

Kronik ve yüksek enflasyonu, yüksek bütçe açıklarını ve borç yükünü, zayıf ve dalgalı büyümeyi geride bıraktıklarını dile getiren Şimşek, "Şimdi ikinci nesil reform zamanı. Verimliliği artırmak, ülkemizin rekabet gücünü geliştirmek ve küresel katma değer zincirinde yukarı çıkmak için önemli bir reform paketini uygulamaya koyuyoruz" diye konuştu.

Şimşek 2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda konuştu İZLE

Bu amaçla 10. Kalkınma Planı'nda belirledikleri 25 öncelikli dönüşüm programını hızla hayata geçirdiklerini ifade eden Şimşek, gelecek 4 yılda uygulayacakları bin 200'den fazla mikro tedbiri kapsayan reform paketine ilişkin çalışmaları tamamladıklarını bildirdi.

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

Başbakan Davutoğlu ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Mehmet Şimşek'in konuşmasını pür dikkat dinlerken; Bahçeli'nin yorgun olduğu ve dikkatinin dağıldığı objektiflere böyle yansıdı.

DAVUTOĞLU DUYURACAK

Tek tek her bir tedbirin hangi kurum tarafından, ne zaman uygulanacağını ve bu reformların gerektirdiği mali yükü belirlediklerini kaydeden Şimşek, reel sektöre dair 9 dönüşüm programının eylem planlarını Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kamuoyu ile paylaştığını hatırlattı. Şimşek, yakın zamanda diğer programları da tüm detaylarıyla Davutoğlu öncülüğünde duyuracaklarını açıkladı.

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, genel kurulda bütçe üzerinde sunum yaparken eşi Esra Şimşek izleyici locasında konuşmayı takip etti.

"KUL HAKKINDAN SÖZ EDİYORSUNUZ AMA.."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe sunumunun ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu bütçe aleyhine konuştu.

Bütçe görüşmesinin bir heyecanı olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Burada yapılan sunumun AK Parti'nin kendini savunma içerikli olduğunu söyledi.

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasından satır başları:

"Maliye Bakanlığı'nın yüzde 2 payı var. Harcanan para çok üzerinde. Hem kul hakkından söz edeceksiniz hem de harcanan paranın hesabını vermeyeceksiniz. 36 milyar nerede?

"ÖDENEKTEN FAZLA KULLANACAK, AMA HESABINI VERMEYECEK""

949 milyon lira ödenek vardı. Ne kadar kullandılar biliyor musunuz? 36 milyar lira kullandılar. Parlamentonun itibarı tartışma konusu olmaz mı? Kullanılabilir ödenekten fazla kullanacak, ama Meclis'te hesabını vermeyecek.

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

DÖNER SERMAYE

Döner Sermaye 35 milyar lira. Bu bütçede var mı? Hayır yok. Hangi gerekçeyle yok. Neden koymuyoruz. Siz millete hesabı vermeyecek misiniz? Size bütçeyi kullanın diye yetki veriliyor. Siz bütçeyi istediğiniz gibi kullanamazsınız?

"TOKİ NEDEN BÜTÇEDEN ÇIKARILDI?"

TOKİ neden bütçeden çıkarıldı. Neden denetimden kaçırılıyor? Dernekler, vakıflara yapılan yardımlar denetim dışında.

SAYIŞTAY RAPORLARI GÖSTERİLSİN ÇAĞRISI

Yapılan harcamalar denetime tabi değil. Kim denetleyecek Sayıştay denetleyecek. Dilimizde tüy bitti raporlar gelsin diye. Raporlar nihayet geldi ama kuşa çevrilmiş şekilde. Sayın Çiçek buna engel olun! Vekillerin raporları görme hakkı vardır.

Orman Bakanlığı'nın bütçesi denetleniyor. Bir karanlık el devreye giriyor ve yeniden denetim yapılıyor. Sonuç olarak kuşa çevrilerek bize sunuluyor. Bu konuda Hükümetin suçu yok. Sayıştay'a sahip çıkılmıyor. Raporda "gerekli mali tablolar alınamadığı için denetim yapılamadı" deniliyor.

"DAVUTOĞLU'NA SORUYORUM"

Hangi gerekçeyle bu mali tablolar denetim elemanlarına verilmiyor? Kimse bilmiyor ama hükümet biliyor. Burada sorumlu hükümettir. Davutoğlu'na sorum, hangi makamların raporları Sayıştay'a teslim edilmedi?

Hükümetin bütçe politikası var mı? Ekonomi politikası var mı? Ne hedefleniyor? 12 yıldır iktidarda yapısal reformlardan söz ediyorlar. Katma değeri yüksek ürün üretmekten bahsediyorlar. 12 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor?

"1 TRİLYON DAHA FAZLA HARCADILAR"

Bir büyüme masalıyla 12 yıl milleti uyuttular. 43 yılda ortalama büyüme 5,1. 2003 - 2014 arasında ortalama büyüme yüzde 4,7. yanlışsa söyleyin. Bu büyüme masalıyla milleti aldatmayın. Parlamentoya nasıl ve hangi yüzle gelip oy verin diyorlar. Bütün hükümetlerin harcadığı paradan 1 trilyon daha fazla harcadılar.

"YANLIŞSA ÖZÜR DİLEYECEĞİM"

Vatandaş refah içinde mi? Kredi kartı borçları 2002'de, 4,3 milyar lira. Ekim 2014'te 73, 9 milyar liraya çıkmış. Artış, yüzde 1604 oranında. Hangi refahtan söz ediyoruz. 2002'de tüketici borcu 2,3 milyar dolar. Ekim 2013'te 273 milyar liraya çıkmış. Vatandaş borç batağında. Evde tencere kaynayacak mı vatandaşın derdi bu. Bu rakamlar yanlışsa çıkıp özür dileyeceğim.

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

DAVUTOĞLU AK PARTİLİ VEKİLLERİ SUSTURDU

Kılıçdaroğlu, İstanbul'da bir otobüsün egzozuna elini uzatarak ısınan bir kız çocuğunun fotoğrafını göstererek Başbakan Davutoğlu'nun dışişleri politikasını eleştirdi. Buna AK Partili vekiller seslerini yükseltip tepki gösterince, Başbakan Davutoğlu eliyle işaret yaparak susmalarını istedi.

"BİRİLERİ MALI GÖTÜRÜYOR"

Dolar milyarderi sayısı Japonya'dan fazla. Birileri zengin oluyor, birileri malı götürüyor. Ama millet sefalet içinde. Saray'ın bahçesinden bakanlar yeşillik görüyor ama bütün Türkiye böyle değil.

"HÜKÜMETE BU AYIP YETER"

Mantıklı neyi getirdiniz de biz karşı çıktık? İran bilimsel yayınlarda bizi geçti, bu ayıp bu hükümete yeter. Biz Güney Kore'den önce otomobil ürettik, şimdi 3 markaları var. Bizi nasıl geçti? Biz eskiden beri ilk 20'nin içindeyiz. 3 ülke atak yapsa ilk 20'den bile çıkabiliriz.

İleri teknoloji sayısı genel imalat içinde düşüyor. Hani bizim üniversitelerimiz vardı? Hani bilgi üretiyorduk. Tüketime gelince koşuyoruz, üretime gelince duruyoruz. Ar-Ge'ye yatırım yapan ülkelerden neyimiz eksik. O ülkelerden siyasetimiz eksik. Siz aklın zenginleşmesine karşı çıkan bir hükümetle karşı karşıyasınız."

Kılıçdaroğlu'ndan sonra HDP Grubu adına Hakkari Milletvekili Adil Zozani konuştu. İşte Zozani'nin konuşmalarından satır başları:

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

"SONU BAŞTAN BELLİ BİR TABLO"

Türkiye'nin 2014 yılı 3. çeyrek büyümesi OVP'de yüzde 2.9-3 aralığında bekleniyordu. Bugün açıklanan yüzde 1.7. Başından itibaren söylenenlerin ifade edilenlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etmiş olayım. Genel Kurul bir ödeneği artıramayacak. Ya kabul edecek ya ret edecek. E sonu baştan belli bir tabloyu konuşuyoruz. Kabul edeceksiniz bu şekilde gidecek. Plan ve bütçe komisyonu sağlayabilir. 40 üyeli komisyonun parlamento aritmetiği ne olursa olsun 25 üyesi iktidar partisinin. 25 üyeli bir komisyonda hükümetin komisyonun önüne getirdiği bir bütçede bir yazı var mıdır? Yoktur.

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

"KADINI YOK SAYAN BİR BÜTÇE"

GAP bölgesinde kişi başına düşen yıllık milli gelir 4 bin 500 dolar. Bu bütçe, cinsiyet eşitlikçi bir bütçe değil. Kadını yok sayan, kadın emeğini yok sayan bir bütçedir. Kadına sadece ev işlerini reva gören bir siyasi zihniyet ile karşı karşıyayız.

Kadının toplumsal yaşamdaki görünürlüğünü hak ettiği yere gelene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Toplumsal özgürlüğün temel dinamiği kadının kendisidir.

Türkiye’de şuanda fiili başkanlık sistemi uygulanıyor. Sayın Başbakan kendisini bu sistem içinde ne olarak ifade ediyor; merak ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokaktaki polise kadar talimat veriyor. Bina fetişizmi ile hiçbir işim olmaz. Bizim esas önemsediğimiz Recep Amca’nın ayağındaki kara lastiktir. Sistemi baştan tartışma arzusundayız."

HDP adına sadece Adil Zozani değil, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da konuştu. Kaplan şunları söyledi:

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

"TÜRKİYE'DE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETTİNİZ"

“Bu bütçeye damgasını vuran en önemli konu yolsuzluklardır. Resmi dairede sarı zarf (rüşvet) modası gelişti. 12 Eylül darbecilerini açıkladı. 12 Eylül'e yönelik açılan davalar birer birer zamanaşımına uğruyor. Kutsal savunma hakkı kaldırdınız. Avukatlar, dosya incelemesin dediniz. Polise 48 saat gözaltı hakkı getirdiriz. Türkiye'de olağanüstü hal ilan ettiniz.

"DARBECİLER BİLE SİZDEN DAHA İNSAFLIYDI"

Kapital’in yazarı (Thomas) Piketty, diyorki Türkiye’de gelir dağılımı adaletsizliği var. Ama gaip ne bilsin ki para ile imanın kimde olduğunu Bu devletin yükünü emekçi çekiyor, işçi çekiyor. Ama bu bütçe onların değil. Darbeciler bile sizden daha insaflıydı (vergi konusunda). Sayenizde 50 milyon yurttaşımız açlık sınırının altına düştü.

2015 Yılı Bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda

"GÜZELİM İSTANBUL'U BETONA ÇEVİRDİNİZ"

HES’lerde sınır tanımadınız. Zeytinlere kıydınız. Şu ağaçlara bakın (elindeki fotoğrafı göstererek). Turgutlu’da Çaldağında İngiliz Kraliyet Ailesi için binlerce ağaç kesiyor. Gediz ovasında hayat gidecek. Soma'da, Ermenek'te ocağı sönenlerin sorumlusu sizsiniz. Enerji mafyası iyi çalışıyor. Sultanahmet'in arkasında bu sileutler nedir. Peki şu betonlar nedir. Güzelim İstanbul'u betona çevirdiniz betona; AVM'lere çevirdiniz."