AB'den altın vize uyarısı: Güvenlik riskini artırıyor
ensonhaber.com

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelerin yatırım karşılığında vatandaşlık veya oturma izni vermelerine yönelik uyguladıkları "Altın vize" programlarının, güvenlik tehdidi oluşturduğunu duyurdu.

AB Komisyonu, üye ülkelerin uygulamakta olduğu altın vize programlarına ilişkin raporunu yayınladı.

"GÜVENLİK RİSKLERİNİ ARTIRIYOR"

Raporda, "Altın vize" uygulamasının suç örgütlerinin AB'ye sızma olasılığını, kara para aklamayı, yolsuzluğu, vergi kaçakçılığını ve güvenlik risklerini artırdığı kaydedildi.

AB'den altın vize uyarısı: Güvenlik riskini artırıyor

Bulgaristan, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından uygulanan yatırım karşılığı vatandaşlık programlarının, AB vatandaşlığı sağladığı anımsatılan raporda, söz konusu programlarını kullananların AB üyesi ülkede yaşamamalarına rağmen, vatandaşlık hakkı edindiklerine dikkat çekildi.

KONTROLLER YETERİNCE SAĞLIKLI YAPILMIYOR

Raporda, "Altın vize" başvuru sahiplerine uygulanan güvenlik kontrollerinin yeterince sağlıklı yapılmadığına işaret edilerek, üye ülkelerin bu alanda daha fazla iş birliği yapmaları ve denetimleri artırmaları gerektiği vurgulandı.

Yatırım programlarının şeffaf olmadıkları belirtilen raporda, üye ülkelerden bu programlara kimlerin başvurduğu, ne kadar para toplandığı ve kimlere vatandaşlık sağlandığı konularında daha fazla bilgi paylaşımında bulunmaları istendi

Raporda; AB Komisyonu'nun söz konusu uygulamaların birlik yasalarına uygunluğunu takip edeceği, gerekli önlemleri alacağı belirtilerek, programların şeffaflığını, yönetimini ve güvenliğini geliştirmek üzere üye ülkelerin katılımıyla uzman grubu kuracağı kaydedildi.

Günün önemli gelişmeleri VİDEO