ABD'den 3 Rus oligarka yaptırım
AA

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi üzerine Batılı ülkeler, Rus oligarklara ve şirketlerine yaptırım kararı almıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, çok sayıda Rus eliti ve aile üyelerine yaptırım uygulanarak, bu kişilerin belirli mülklerine bloke konularak ve Rus istihbaratının dezenformasyon kaynakları yaptırım listesine alınarak Rusya'nın üzerindeki baskının artırıldığı kaydedildi.

RUS ELİTLERİNİN YARDIMLARI UKRAYNA SALDIRISINDA ROL OYNUYOR

Yaptırım uygulanan elitlerin, Rusya hükümetine doğrudan ve dolaylı destek sağlamaya devam ettiğine işaret edilen açıklamada, bu kişilerin yardımının Ukrayna'ya yönelik saldırının devam etmesine imkan sağladığı aktarıldı.

Açıklamada, Özbek asıllı Rus milyarder Alişer Usmanov, Rus iş adamı ve eski Federal Güvenlik Servisi (FSB) çalışanı Nikolay Tokarev ile Rus güvenlik şirketi "Wagner"in yöneticisi olduğu iddia edilen Yevgeniy Prigojin'in yaptırım listesine eklendiği belirtildi.

ABD'den 3 Rus oligarka yaptırım

YAT VEYA UÇAKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ İŞLEMİN YASAKLANMASI KARARLAŞTIRILDI

Usmanov'un, tahmini değeri 600 ila 735 milyon dolar arasında olan "Dilbar" adını verdiği yatı ve 350 ila 500 milyon dolar arasında bir maliyeti olduğu tahmin edilen M-IABU kuyruk numaralı jetine de bloke konduğuna işaret edilen açıklamada, bunun işletme personelinin işe alınması, yanaşma veya iniş ücretlerinin ödenmesi dahil olmak üzere ABD'li kişilerle veya ABD doları cinsinden yapılan yat veya uçakla ilgili her türlü işlemin yasaklanması anlamına geldiği ifade edildi.

Açıklamada, Tokarev'in eşi ve kızı ile 3 şirketinin, Prigojin'in eşi ve 2 çocuğu ile 3 şirketinin de listeye eklendiği bildirildi.

ABD'den 3 Rus oligarka yaptırım

AB İLE ORTAK KARAR ALINDI

Yaptırım kararlarının Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Kanada, Japonya, Güney Kore ve Avustralya ile koordinasyon içinde alındığı yinelenen açıklamada, Hazine Bakanlığının, cezai kovuşturmaları ve mal varlıklarına el konulmasını desteklemek için uygun olduğu durumlarda Adalet Bakanlığı ile mali istihbarat ve diğer kanıtları paylaşacağı ifade edildi.

Açıklamada, elitlerin yanı sıra Rusya hükümetinin dezenformasyon ve algı çalışmalarıyla bağlantılı Rusya ve Ukrayna merkezli 26 kişi ve 7 kuruluşun da yaptırım listesine alındığı aktarıldı.

ABD'den 3 Rus oligarka yaptırım

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)